Offentlig sektor må effektiviseres

NHO-presidenten forventer at regjeringen forenkler og effektiviserer offentlig sektor.

NHO-president Tore Ulstein har høye forventninger til Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H).

Publisert 08.10.14

Møre og Romsdal

I morgen legger regjeringen frem sitt budsjett, og NHO krever en omfattende effektiviseringsprosess i offentlig sektor.

– For at næringslivet skal være så gode og effektive som det kreves i internasjonal ­konkurranse, trenger vi en offentlig sektor som understøtter det. Vi krever at regjeringen i det kommende budsjettet viser betydelige innsparinger og produktivitetsgevinster, sier NHO-president Tore Ulstein til Dagsavisen tirsdag.

NHO-presidenten mener det offentlige har mye å lære av privat sektor.

– Situasjonen for privat sektor er at vi er så nært på markedet at vi hele tida får tilbakemeldinger når vi ikke er gode nok, for eksempel når vi taper en kontrakt. Da får vi direkte tilbakemelding om at vi ikke er konkurransedyktig nok. Da må vi skjerpe inn hele området, og øke konkurransekraften. Det er en utfordring i offentlig sektor. Der har de kanskje ikke det samme kunde­perspektivet. Behovet for endring blir ikke så tydelig, sier Ulstein til avisen.

Her er NHOs krav:

  • Ressursavsporing: Forvaltning og tjenester må omstilles slik at ressurser kan frigjøres til verdiskapende investeringer og skattelettelser.
  • Badestudenter og annen deilighet: Vi kan ikke ha en universitets- og høyskolesektor som prøver å skape tilbud som er populære hos studentene, men som ikke svarer til arbeidslivets påtrengende behov.
  • Send-en-bru-hjem: Vei, bane og terminaler kan ikke være pirkepolitikk med hilsener hjem til valgkretsen.
  • To arbeidsmarkeder: NHO vil ha en harmonisering mellom offentlig- og privat sektor, blant annet i pensjonsavtalen.
  • Vane-innkjøp: Offentlig sektor må etterspørre nyskapende løsninger når de handler varer og tjenester.
  • Snublesteiner: Spar bedriftene for omfattende rapportering og detaljerte retningslinjer der det er mulig og forsvarlig å forenkle.

Mer nyskapning og nytenkning

NHO- presidenten mener regjeringen har en lang vei å gå for å få en optimal offentlig sektor.

– Det offentlige kjøper tjenester og varer for rundt 400 milliarder i året. Vi tror det er et potensial for mer nyskapning og nytenkning for innkjøp i offentlig sektor. Vi må klare å tenke nytt og annerledes, være smartere, og få til store innsparinger. Vi må tørre å ta risikoen innovasjon innebærer. Det er ikke godt nok å gjøre som vi alltid har gjort, og skyve problemene foran oss, sier Ulstein.

Ifølge Aftenposten vil finansminister Siv Jensen ta grep. Hun vil presentere sin plan for slanking av staten på onsdag, skriver avisen.

Forenkle rutiner og forskrifter

NHO-presidenten mener lover og forskrifter ofte er i veien for næringslivet.

– Rutiner og forskrifter som krever omfattende og detaljert rapportering kan være vanskelig for mindre bedrifter å følge. Dette er et område som er mulig og viktig å forenkle, for å gjøre verdiskapning enklere. Spesielt for de små og mellomstore bedriftene, sier Ulstein.

Han understreker at vi går inn i en mer utfordrende økonomisk periode i Norge.

- Da er det viktig at bedriftene gjør omstillinger og tilpasser seg. Da trenger vi en offentlig sektor som støtter under det.