Beste masteroppgave 2014

Nordnorsk næringsliv må samarbeide om petroleumsjobbene.

Vinner av beste masteroppgave i kategorien "Næringslivet generelt," utplukket av NHO Nordland blant fire nominerte kandidater ved Handelshøgskolen i Bodø ble Tara Modalsli og Andreas Ringstad. Her med regiondirektør i NHO Nordland Ivar Kristiansen i midten.

Publisert 02.06.14

Nordland

Næringslivet må inngå strategiske allianser og nettverk i nord

Med diplomer, blomster og en sjekk på kr. 10000,-  fra NHO Nordland, fikk Tara Modalsli og Andreas Ringstad 1. prisen for beste masteroppgave i kategorien "Næringslivet generelt," under en høytidelig avslutning på studiet ved Handelshøgskolen i Bodø forleden.

- Det var flere svært gode oppgaver å velge mellom, noe som vitner om at Handelshøgskolen leverer svært dyktige kandidater. Dette er kandidater som ligger helt i Norgestoppen, sier regiondirektør Ivar Kristiansen.

Petroleumsnæringen vil kunne tilføre nordnorsk næringsliv enorme muligheter
Prisen gikk til oppgaven "Advantages, opportunities and challenges achieved through strategic alliances positioned for the oil service industry in Northern Norway."

Oppgaven tar for seg de enorme mulighetene petroleumsnæringen vil kunne tilføre nordnorsk næringsliv. Med årlige investeringer og driftsutgifter innen sektoren i nord på vel 60 mrd. NOK fra 2020. Opp fra dagens nivå på rundt 35 mrd. Fra 2020 øker aktiviteten målt i kroner med rundt 12% årlig. Kandidatene viser til at rundt 79 % av gjenværende ressurser i Norskehavet og 84 % i Barentshavet er uoppdaget. Noe som forteller oss alle at petroleumsaktiviter mer og mer flyttes nordover.

Hvordan bli konkurransedyktig?
Utfordringen er da hvordan nordnorsk næringsliv kan få en større andel av leveranser av varer og tjenester til petroleumsnæringen. Og vinnerne stiller selv spørsmålet : Hvordan bli konkurransedyktig i nord? Og svaret som gis er entydig: Næringslivet må inngå strategiske allianser og nettverk i nord. Fordi det nordnorske næringsliv i dag er relativt uerfaren i petroleumssammenheng, og fordi grunnstammen består av små og mellomstore foretak. Med en grundig dokumentasjon av aktivitetsutvikling og kompetanse er altså svaret at næringslivet i nord må samarbeide om de store jobbene.