Ken Eskils største drøm er et A4-liv

I 15 år handlet det kun om neste rus, neste dose, neste tablett for Ken Eskil Mikalsen (35). Hjelp til et nytt liv fikk han av NAV og Bodø Industri.

#205

Fotograf: NHO Service

Publisert 16.10.17

Nordland

Saken er hentet fra vår medlemsbedrift Bodø Industri og Bodø Nu ResponsDen er først publisert her:

Ringer i vannet

Bodø Industri er en arbeid og inkluderingsbedrift i NHO Service som satser på Ringer i vannet.  Dette er en rekrutteringsstrategi som årlig gir over 1.500 med hull i CV-en fast jobb hos medlemsbedrifter i NHO.

Mer her

Han vokste opp i det han beskriver som en dysfunksjonell familie. Foreldre som ruset seg,  krangling og bråk. Den som skulle ha vært en lykkelig barndom på idylliske Røst, ble forsmaken på helvete.
– Jeg hadde jo flørtet litt med alkohol ganske tidlig, men det var da jeg flytte til Bodø, for å gå på videregående skole, at det virkelig smalt.

Ubarmhjertig mørke

Ken Eskils hybelliv ble fort forvandlet til en reise inn i rusens ubarmhjertige mørke. Gutten slet med depresjoner. Med en kraftanstrengelse klarte han å fullføre elektrolinjen, men lærlingeperioden i Lødingen skar seg.  Rusavhengigheten var blitt så sterk at han ikke klarte å fungere. Han rømte hjem til Røst, fikk jobb på et fiskebruk, for han har aldri vært redd får å ta i et tak.

– I mitt hode er hardt arbeid en hedersbetegnelse, sier 35-åringen.

Den dag i dag har Ken Eskil trøbbel med å gjøre rede for mye av det som skjedde i perioden 2007-2012. Bare at det var seks år med smerte og rus. Da han var som dypest nede, kom hjelpen fra NAV og Bodø Industri hvor han traff næringslivkontakt Roger Strand. Han ble en avgjørende faktor for et Ken Eskil Mikalsen skulle bli rusfri og få seg en fast jobb. Samtidig ble de venner for livet.

 

Å komme til Bodø Industri var som å komme hjem til den familien jeg aldri har hatt.

– For første gang møtte jeg et mennesket som så meg, som forsto meg. Å komme til Bodø Industri var som å komme hjem til den familien jeg aldri har hatt, sier Ken Eskil. Han innså brått at han ikke kom til å leve særlig lenge hvis ikke kursen ble lagt om. Gutten fikk plass på rusbehandlingsinstitusjonen Langørjan Gård i Rissa, hvor Ken Eskil fikk troen på at det nyttet. Han tok selv kontakt med Rus- og Psykiatrienheten (ROP) ved Nordlandssykehuset. Der klarte han, i samarbeid med dyktige fagfolk, å komme seg på beina – sakte, men sikkert.

Bodø Industri stilte opp med hospiteringsplass hos Haneseth. Det ledet til fagbrev og fast jobb 2. desember i fjor.

– Jeg har aldri følt meg lykkeligere noen gang. Bare tanken på at jeg hadde en jobb å gå til ga meg gåsehud, sier Ken Eskil. Nå har han ikke rørt rusmidler på fem år og slik vil han det skal være resten av livet. Han har ikke tenkt å ta noen sjanser. Han har også stiftet ny familie og har fått en ny sønn som er ett år gammel. Drømmen er å skaffe seg sin egen bolig.

Gjelda var på over 500.000,-

Som rusmisbruker hadde Ken Eskil store problemer med å håndtere økonomien. Fristende forbrukslån med skyhøye renter hadde vokst ham over hodet. Gjelda var på over 500.000 kroner.

– Med hjelp fra politiet fikk vi samlet alle kreditorene og laget en gjeldsordning som gjør at Ken Eskil nå får betalt ned det han skylder, forteller Roger. Han har hele tiden vært overbevist om at Ken Eskil ville klare å komme seg ut av rusen, det var en iboende kraft i den storvokste Røstværingen som imponerte ham.

– Så er det all grunn til å rette en stor takk til Haneseth, som var villig til å gi ham en sjanse. Alle de bedriftene som stiller opp for oss gjør både enkeltpersonene og samfunnet en stor tjeneste, sier Roger.

Ken Eskil nyter nå hver dag han er rusfri og gleder seg til å gå på jobb.

– Akkurat nå er et A4-liv det mest perfekte jeg kan tenke meg, sier han.