En mer praktisk skole

-Skolene må vektlegge samarbeid med bedriftene. I dag er det mange slike tiltak og prosjekter i Osloskolen men det er fortsatt bare et mindretall av elevene som får en smakebit på hva arbeidslivet er.

#205

Regiondirektør Nina Solli Fotograf: Moment Studio

Publisert 09.05.17

Oslo og Akershus, Kompetanse og fagopplæring


Det sa regiondirektør Nina Solli da byrådet inviterte til innspill til samarbeid mellom arbeidsliv og skole.

Elevorganisasjonens Julian Söderberg var helt enig:

-Vi elever ønsker å være bedre forberedt til arbeidslivet. Skolen må gjennom hele skoleløpet ha som mål å gi elevene kompetanse, erfaring og innsikt til en dag selv ta del i arbeidslivet. Skolens samarbeid med arbeidslivet må derfor komme inn på alle skoler på et tidlig tidspunkt i opplæringen. Bare slik får vi vite hvordan arbeidslivet fungerer. Dette samarbeidet må være noe mer enn enkeltbesøk til bedrifter.

Bakgrunnen for møtet er at Byrådet skal utarbeide en melding "Studieveien" – etter mal fra meldingen "Yrkesveien" som kom i desember 2016. Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) samler nå inn materiale til den nye meldingen, blant annet gjennom å invitere utdanningsorganisasjonene, partene i arbeidslivet men også bedrifter til å komme med innspill. Den nye meldingen er ventet våren 2018.

Scatec har samarbeidet med Oslo Handelsgymnasium i 5 år. Hensikten er at elevene skal kunne se hva realfagskompetanse og å vise hvordan teknologien utvikler samfunnet. Både kommunikasjonsdirektør Sven Røst fra Scatec og rektor Trond Lien var svært godt fornøyd med dette samarbeidet.


Les mer her

Ullern videregående skole og Oslo Cancer Cluster er et annet godt eksempel på samarbeid skole og næringsliv i Osloskolen. Her eskalerte samarbeidet da de to ble samlokalisert.

-Vi opplever et elevene oppdager sin "indre forsker" gjennom dette samarbeidet, sier rektor ved Ullern videregående skole Toril Røeggen.

- Skolene trenger incentiver slik at varig og systematisk samarbeid med bedriftene ikke blir avhengig av ildsjeler på den enkelte skole. Et incentiv kan være at skolene måles på dette, avslutter Solli.