Fra Smarthusteknologi til gourmetmat

Bare noen steinkast fra hverandre ved Oslo S ligger bedriftene Sensio, Veidekke og Statholdergaarden. NHO tok med seg byråd for oppvekst og kunnskap for å møte disse kunnskapsbedriftene.

Konserndirektør i Veidekke Hege Schøyen Dillner, byråd Tone Tellevik Dahl, lærling, regiondirektør Nina Solli, LOs distriktssekretær Kari Hauge og lærlingansvarlig Asle Hermansen.

Publisert 05.04.16

Oslo og Akershus

Sju av ti NHO-bedrifter i Oslo og Akershus er lærebedrifter. Veidekke er det og Statholdergaarden er det. Sensio er ikke lærebedrift, men kan komme til å bli det i framtiden. Det som er sikkert er at de tidligere har måttet jobbe for å finne riktig kompetanse til bedriften.

-Vi trenger kompetanse innenfor elektro, programmering, prosjektledere og teknologiledelse. Dette har ikke alltid vært like lett å få tak i. Vi har folk fra NTNU og folk som er selvlærte. Mange ansatte har vi også lært opp i bedriften, sier administrerende direktør William Holm.

Sensio er i vekst med sine 17 ansatte. Bedriften jobber med smarthusteknologi og velferdsteknologi. Bedriften har blant annet levert totale tekniske løsninger for hjemmeboende og institusjoner i Fredrikstad kommune.

Veidekke er en stor og godt kjent lærebedrift. Bedriften skal nå bygge nytt Munchmuseum i Bjørvika. Konserndirektør Hege Schøyen Dillner mener bedriften bygger sine skoler, museer, veier og hus gjennom å bygge gode team.

-Av våre 5000 ansatte i Norge er 2900 fagarbeidere. 5,8 prosent av disse er lærlinger. Målet vårt er å ha 10 prosent lærlinger. Å være lærebedrift er veien å gå i byggebransjen. Våre folk er høykompetente og selvledende. Og vi bygger kompetanse hele tiden gjennom våre prosjekter, sier Dillner.

 Bent Stiansen

Ingen er vonde og be når bedriften som skal besøkes heter Statholdergaarden. Bedriften er ikke bare kjent for sin høye kvalitet dokumentert gjennom en Michelinstjerne i en årrekke. Bent Stiansen og Statholdergaarden er også kjent for å være en særs god lærebedrift der lederen både stiller krav og tar vare på sine ansatte.

-Statholdergaarden er et forbilde for andre lærebedrifter innen restaurant- og matfag, sier byråd for oppvekst og kunnskap Tone Tellevik Dahl.

Det nye byrådet vil gjerne gjøre yrkesfag mer attraktivt for Oslo-ungdom. Samtidig går søkertallene til yrkesfag ned i år igjen. Oslos byråd for oppvekst og kunnskap ber næringslivet om råd når kommunen nå skal lage en egen yrkesfagmelding. Byrådet har ambisjon om å legge fram meldingen til høsten. Målet er å få opp søkningen til yrkesfagene.

NHO Oslo Akershus skal komme med innspill til byrådets yrkesfagmelding som nå er under arbeid.