Hundre år med stansing og sveising på Strømmen

Karl M. Gulbrandsen Stansefabrikk AS i Sagdalen har holdt det gående i hundre år. Fredag feirer de med åpen fabrikk.

Are Heramb i Karl M Gulbrandsens Stansefabrikk

Are Heramb i Karl M Gulbrandsens Stansefabrikk Fotograf: Siri Baastad

Publisert 29.06.17

Oslo og Akershus

Fabrikken ble etablert i 1917 av Karl M. Gulbrandsen. Karl M. Gulbrandsen var en av de første stansemakerne som ble utdannet ved Elektrisk Bureau A/S i sin tid. Den første produksjonen startet opp i Fredensborgveien i Oslo. Navnet har det vært en selvfølge å beholde gjennom alle disse årene, da dette er et navn med godt renommé som de fleste i bransjen kjenner. KMG er en av de få bedriftene i Norge som har hatt en verktøyavdeling i så lang tid, og har vært kjent for sin kompetanse innenfor verktøymakerfaget.

Kvalitet og tillit
Hvordan har dere klart å holde det gående så lenge?
Som en av landets eldste og ledende stansefabrikker har KMG erfaring som få andre i bransjen i dag kan henvise til. Det er ikke mulig å drive med masseproduksjon i så mange år uten fokus på kvalitet. Med kvalitet har vi vunnet interessentenes tillit, i et urolig marked hvor kortsiktig økonomisk vinning ofte avgjør ordrenes adresse, i motsetning til et gjennomtenkt langvarig tillitsforhold. Vi i KMG har fokus på omdømme, tillit, trygghet og troverdighet, sier daglig leder André Heramb.

Små og store ting du trenger i hverdagen
Hva er det så de produserer hos KMG?
Noen av de mest komplekse produktene hos KMG er utviklingen og konstruksjonen av egendesignede spesialmaskiner som enkel og dobbel ”viklemaskin” til bruk av kabellegging på havbunn, eller utviklingen av prototyper som små jordingsklips/masterklips som kan sitte på kretskort eller medisinske produkter som brukes innen moderne teknologi. Men mye av assortimentet hos KMG består av viktige metallkomponenter i ting du omgir deg med som du ikke tenker på hvor kommer fra, som piggene på skistavene dine eller komponenter inne i lysbryteren din. Bedriften har en rekke større maskiner, samt maskiner drevet av roboter. KMG driver med masseproduksjon, store serieproduksjoner og prototyper. Produktene utvikles og tegnes i samarbeid med interessenten.

Lærer opp nye generasjoner
KMG er godkjent opplæringsbedrift for fire fag i vår bransje: Sveiser, verktøymaker, produksjonsteknikker og CNC-maskineringsfaget. Bedriften har til enhver tid minst en lærling og de samarbeider også tett med opplæringskontoret for mekaniske fag, som også leier kontorlokaler i bedriften.

Bedriften holder til sentralt på Romerike, ikke langt fra Lillestrøm i idylliske omgivelser rett ved Sagelva og Nitelva. De har opparbeidet fine områder utendørs, men nå er den fine beliggenheten blitt den største trusselen for videre drift i Sagdalen.

-  Det er flere som ønsker å bruke tomten og resten av området i Sagdalen til boliger. Vi håper de tenker lengre enn som så – for eksempel på alle de lokale arbeidsplassene, sier André Heramb, en bedriftsleder som brenner for bedriften sin.