Lærerik rundtur for Akershuspolitikere

13 stortingskandidater fikk nyttig påfyll og inspirasjon gjennom møte med de tre bedriftene Kolonial.no, Seby Entreprenør og Institutt for Energiteknikk.

#205

13 stortingskandidater deltok på NHO Oslo og Akershus selskapsreise til tre bedrifter på Romerike Fotograf: Siri Baastad

Publisert 09.08.17

Oslo og Akershus

-Vi er stolte av bedriftene og ønsker at stortingskandidaten stifter bekjentskap med næringslivet jo før jo heller. I dag fikk de høre om gründere, om forskning og om hvordan en solid lærebedrift tenker. Jobbene skapes av lokale bedrifter, av dyktige gründere og av hardtarbeidende kvinner og menn over hele landet. Jobber bidrar til velferd. Det er vårt hovedbudskap. Vi ønsker at politikerne skal ha slike historier i bakhodet når de starter på jobben på Stortinget, sier regiondirektør Nina Solli i NHO Oslo og Akershus som arrangerte turen. 


- Det er alltid interessant å se hvor variert næringsliv vi har på Romerike. Det viktigste vi stortingsrepresentanter kan gjøre er å sørge for rammevilkår som sikrer solide bedrifter med trygge arbeidsplasser, sier Sverre Myrli fra Arbeiderpartiet.

- Man lærer mye som politiker av å møte bedrifter og folk. Det var nyttig at NHO Oslo og Akershus arrangerte dette, sier KrFs kandidat Lars Birger Salvesen.

Sverre Myrli (Ap) og Lars Birger Salvesen (KrF) var to av de 13 som deltok. For øvrig deltok Elisabeth Fanghol (Ap), Nina Sandberg (Ap), Ingunn Ulfsten (KrF), Solveig Schytz (V), Turid Kristensen (H), Tone Wilhelmsen Trøen (H), Kristin Antun (MDG) og Nils Aage Jegstad (H) på NHOs selskapsreise.

Gründer på dagligvare
De fikk møte gründer Karl Alveng Munthe-Kaas fra Kolonial.no. Han fortalte om hvordan de som er blitt Norges største matbutikk på nett ble møtt som nykommere i dagligvarebransjen, om hvordan de uten erfaring fra bransjen fikk bygget opp bedriften med 500 ansatte og om at økningen på over 400 prosent bare i 2016.

- Vi gir kundene våre tid. En gjennomsnittsnordmann går 4,3 ganger i butikken. Hos oss kan de sitte i sofaen og planlegge innkjøpene uten å gå i butikk, sa Munthe-Kaas.

-Det var spennende å høre om hvordan Kolonial.no stadig tar større markedsandeler i dagligvarebransjen gjennom innovasjon og netthandel, sier Solveig Schytz fra Venstre.

IFE rydder opp
På IFE fikk politikerne se IFEs solcellelab. De fikk høre historien om hvordan Norge fikk en atomreaktor rett etter krigen og om forskningen i kjølvannet av dette som blant annet førte til utviklingen av radioaktive legemidler. Politikerne fikk også se og høre om baksiden av medaljen, nemlig atomavfallet. 

-Det var svært nyttig med en oppdatering på hvordan IFE jobber med håndtering av atomavfall og se at ekstrabevilgningen Venstre fikk til i statsbudsjettet ii fjor har stor betydning, sier Schytz.

- Det er imponerende hvordan IFE har klart å utnytte mulighetene med endrede rammebetingelser og hvordan de har klart å skape arbeidsplasser gjennom omstilling, sier Elisabeth Fanghol (Ap).

Lærebedrift i særklasse
Bjørn Ove Liavaag i Seby Entreprenør fortalte om større byggeprosjekter som Jessheim videregående skole, om svingninger i byggebransjen, om rekruttering og om hvordan de bygger kompetanse. Bedriften har fem lærlinger og mener at unge som velger byggebransjen også kan tjene bra.

- Jeg er opptatt av å løfte fram fagarbeideren. Dette snakker jeg gjerne med foreldre om, særlig med de som ikke synes at bygg eller yrkesfag er bra nok for deres barn, sier Liavaag.

- Det gjorde inntrykk at Seby Entreprenør var svært tydelige på sin rolle som lærebedrift både for ungdom, men også når det gjaldt opplæring av voksne uten fagbrev. Jeg likte hvordan de er bevisste på rekruttering og seriøsitet, sier Fanghol.