Velg yrkesfag!

Fagarbeidere og ingeniører står øverst på ønskelisten til næringslivet i vår region. Men altfor få ungdommer velger yrkesfag.

Publisert 17.02.16

Kompetanse og fagopplæring

På Romerike velger 43 prosent yrkesfag. I Follo velger 35 prosent yrkesfag. I Asker, Bærum og i Oslo velger bare 25 prosent yrkesfag. Dette er ikke i tråd med behovene til bedriftene.


NHOs kompetansebarometer, som ble lagt fram i dag, viser at bedriftene fortsatt trenger fagarbeidere. 5000 norske bedriftledere har svart og 500 av disse er i Oslo og Akershus.

-Altfor få elever i Oslo og Akershus velger yrkesfag. Til elevene på ungdomsskolen som lurer på hva de skal velge vil jeg si: Dersom du velger yrkesfag, vil du få deg jobb. Med fagbrev i hånda kan du jobbe med et håndverk, starte egen bedrift eller du kan velge å ta mer utdanning, men da har et yrke å falle tilbake på, sier regiondirektør Nina Solli i NHO Oslo og Akershus.


-Over halvparten av medlemsbedriftene i vår region melder at de har et utdekket kompetansebehov. Nesten halvparten melder at de har tapt kunder eller markedsandeler på grunn av dette. En av fem bedrifter i vår region sier at de må redusere i virksomhetene fordi de ikke får tak i riktig kompetanse, sier Solli.

NIFU har gjort denne kartleggingen tre år på rad nå. Selv om det udekkede kompetansebehovet har gått noe ned er det mye som er stabilt.

- Skal du søke høyere utdanning er mitt tips å først se litt på hvilken kompetanse som gir muligheter for spennende jobber.  Næringslivets beskjed til ungdom er helt klar: Velg realfag. Bli ingeniør. Nå er det ikke lenger oljeingeniører men ingeniører innenfor bygg og elektro som er etterspurt, sier regiondirektør Solli.

Les saken i Østlandets Blad her

NHO-leder Kristin Skogen Lund og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om hvordan kompetansebarometeret bør følges opp