Nyskapingsprisen til Dynatec

NHOs Nyskapingspris i Østfold er tildelt Askim-bedriften Dynatec. Utdelingen fant sted på Høgskolen i Østfold i forbindelse med presentasjon av flere studentoppgaver. Nå får Dynatec muligheten til å konkurrere om den nasjonale Nyskapingsprisen. Der blir vinneren kåret under NHOs storarrangement Småtinget i Fredrikstad i august.

Adm. dir. Josef Filtvedt i Dynatec engineering tok i mot Nyskapingsprisen under Expo 2015 på Høgskolen i Østfold.

Publisert 14.06.15

Østfold

Det er Dynatecs løsning for å kutte 90% av energikostnadene ved produksjon av solcellesilisium som ga selskapet førsteplassen. Askim-bedriftens oppfinnelse vil kunne bidra til at solceller blir rimeligere og solenergi blir en større del av energiforsyningen.

- Dynatecs løsning for å produsere silisium for solceller setter Østfold og Askim på verdenskartet. Det bekrefter at Østfold er en region der vi har kompetente og konkurransedyktige løsninger for dagens og morgendagens utfordringer, sier NHOs regiondirektør Espen N. Evensen.

Dynatec er for mange kjent som en bedrift som produserer maskiner for næringsmiddelindustrien.

- Vi må bare være best, sier Dynatec gründer Josef Filtvedt. Og da IFE (Institutt for Energiteknikk) utfordret oss til å tenke industri rundt produksjonen av silisium – vel, da tok vi det som et oppdrag på linje med alle andre… men så straks at det her var mange nye perspektiv, som  å gjøre et bidrag for å begrense negativ påvirkning på kloden, gi verdens fattigste anledning til  å ta i bruk strøm og mulighet for å bli best på noe her i Norge også.

- Dette var utrolig moro, sier Filtvedt. – Vi har jo kastet oss rundt og funnet opp nye ting hele tiden når kundene har bedt om det, så slik sett har denne utviklingen ikke vært veldig annerledes for oss. Men utrolig moro å kunne gi et bidrag til miljøet og samtidig vise hva vi i Østfold er gode til, og ikke minst vise kompetansen i det grønne Østfold. – Alle våre produkter er skreddersøm for kunden og en av våre nyeste produkter i den mer "tradisjonelle" produksjonen vår er en pakkelinje for Glava og en innovativ maskin for å skille sammenbakte brød for en svensk bedrift.

Espen Evensen forteller at det i år var flere spennende og gode kandidater til Nyskapingsprisen, og at det helt i teten var flere løsninger som underbygger at hele Østfold har bedrifter som er nødvendig for å få til det grønne skiftet. - Bedrifter i Østfold leverer allerede løsninger for morgendagens utfordringer. Det kan vi være stolt av, og det må vi fortelle om, sier Evensen. Her er noen av de andre kandidatene fra andre deler av fylket, og som var med helt inn på oppløpet:

MOSS: Tiny Mesh har utviklet sensorer som kan brukes til energistyring i bygg og varsle om endringer både i luft, temperatur, eller også installeres i produksjonsmaskiner for å tidlig varsel om avvik som krever vedlikehold.

FREDRIKSTAD: Re-turn og deres "Icesolution" - et nano-belegg som forhindrer isdannelse på vindmøllvinger.

HALDEN:  e-Smart systems som utvikler IT løsninger for styring og analyse av strømnettet og strømforbruket. Ny teknologi gjør at svært store datamengder kan analyseres og settes i sammenheng slik at strømnettet ikke overbelastes.

SARPSBORG: Fortum Markets "Charge and Drive" som innebærer helt nye forretningsløsninger for utbyggingen av ladesystemer for el-biler og tjenester rettet mot el-bil kundene.  Fortum er blant de første til å betjene et eget marked for strøm som drivstoff. Sarpsborg, Østfold og Norge.