28% økning på søkere til TIP i Østfold

15. mars ble søkertallene for videregående opplæring i 2018/19 publisert. Det er en markant økning av søkere til Teknikk og Industriell Produksjon (TIP) i Østfold.

#205

Kjernen i TIP er teknologi.

Publisert 26.03.18

Østfold

TIP er en yrkesfaglig linje på videregående. I det første året (VG1) er det praktisk og teoretisk opplæring på skolen mens etter VG1 TIP er mulighetene mange med ulike spesialisering.

NHOs Kompetansebarometer viste i fjor at 54 prosent av bedriftene i Østfold oppgir at de har i stor eller noen grad et udekket kompetansebehov og 64 prosent svarte at deres bedrift har enten i stor grad eller noen grad behov for folk med fagbrev og svennebrev.  

Østfold-ungdommen ser verdien av TIP
Søkningen til VG1TIP for søkere med ungdomsrett økte fra 198 (2017) til 253 (2018) i Østfold. Dette tilsvarer en økning på 27.78 %. 

Spesielt gledelig er det at det i år er 18 prosent flere jenter som vil studere TIP (landsbasis).

-TIP har vært, er og kommer til å fortsette å være etterspurt kompetanse blant bedriftene i Østfold. Dette er et fremtidsrettet yrke hvor man vil jobbe sammen med både mennesker og roboter, sier regiondirektør Roald Gulbrandsen i NHO Østfold. 

Daglig leder i OKIndustri i Østfold er fornøyd med utviklingen.

- For industriens del er dette gledelige tall. Industrien i Østfold ønsker å rekruttere lokalt og det er læreplasser i Østfold, sier daglig leder Terje Skarsvåg.

TIP – fremtidsrettet med mange muligheter
Kjernen i TIP er teknologi. Her kan du lære om industriteknologi, automatisering, kjemiprosess og laboratoriefag. Det finnes mange utviklingsmuligheter etter endt fag-svennebrev.

Dersom man ønsker å studere videre er det flere alternativ. Teknisk fagskole gir deg fordyping i faget kombinert med lederutdannelse. Ønsker du å bli ingeniør kan du gå y-veien som er tilrettelagt for de med fagbrev, eller du kan ta forkurs i matematikk og realfag, og så følge ordinær ingeniørutdanning.

- Kombinasjonen av fagbrev og videre studier er svært ettertraktet. Næringslivet i Østfold trenger deg som kan jobbe med både hode og hender, sier Gulbrandsen.

- TIP elever er spørrelystne, praktisk anlagt, interessert i ny teknologi og flittige. Med TIP og yrkesfag vil du kunne få en spennende jobb med både høy status og god lønn, understreker Gulbrandsen.