Bedrifter flytter produksjon hjem igjen

Flere bedrifter i Østfold velger å flytte produksjonen hjem igjen fra utlandet. Skal denne trenden vokse må maskinskatten bort.

#205

Regiondirektør Roald Gulbrandsen, NRK Østfold - 02.11.2017

Publisert 03.11.17

Østfold

Det er flere årsaker til hvorfor bedriftene velger å flytte produksjonen hjem til Norge igjen. 

- Vi ser at stadig flere bedrifter velger nå å komme tilbake til Østfold og Norge. Med ny produksjonsteknologi og automatisering, ser vi helt klart en trend i retning homesourcing, sier regiondirektør Roald Gulbrandsen i NHO Østfold.

Regjeringen har foreslått å fjerne maskinskatten i statsbudsjettet 2018. I dag er situasjonen den at noen maskiner beskattes, andre ikke. Maskinskatten oppleves som uforutsigbar og kaotisk av bedriftene med hensyn til hvor grensen går for beskatning. Uten maskinskatten vil Østfold-bedriftene være i bedre stand til å investere, ansette flere og hente produksjon hjem igjen.

-Nå blir det viktig for Norge å styrke rammebetingelsene for næringslivet ved å få bort maskinskatten. Dette vil gjøre det enda lettere for norske bedrifter å flytte produksjonen hjem igjen fra utlandet, understeker Gulbrandsen.

- Bedriftene mener at kvaliteten blir bedre ved å ta den hjem, også ser vi at bedrifter mener at avstandene blir for lange f.eks. mellom Norge og Kina, avslutter Gulbrandsen.

En av bedriftene i Østfold som har hentet deler av produksjonen hjem er Teknotherm. Teknotherm har en historie som strekker seg tilbake til 1926 som designer, entreprenør og produsent av høykvalitets kjølesystemer. I dag leverer de utstyr til store deler av verden. Det første bedriften hentet hjem fra Kina var produksjonen av elektrotavler i 2016.

-Fokuset da var kostnadsnivået, men også at vi ønsket å bevare kompetanse og de ansatte her i Halden. Vi ser også at krav til kort leveringstid resulterer i mer mekanisk produksjon i Norge, sier administrerende direktør Jon Aksel Brynildsen i Teknotherm.

#205

- I tilegg har kostnadsnivået i Kina blitt høyere og valutaforholdet er snudd på hodet på 10 år, avslutter Brynildsen. 

Se nyhetssendingen her: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestfold/DKOS99110217/02-11-2017#t=36s