Høyere avgift presser verdiskaping ut av Østfold og landet

NHO Østfold er tydelige på at den nye sukkeravgiften vil ha negative konsekvenser for produsenter i Østfold. Hansa Borg Bryggerier legger ikke skjul på økningen setter bransjen i en vanskelig posisjon.

#205

Regiondirektør Roald Gulbrandsen

Publisert 29.11.17

Østfold

Økningen i avgifter på drikke tilsatt sukker eller søtstoff vil fra 1. januar 2018 være på 4,75 kr + moms per liter. Ifølge Hansa Borg Bryggerier er det en sum som vil gi selskapet merkostnader på mange millioner kroner.

- Våre beregninger viser at en økning i avgiftene på det foreslåtte nivået vil gi 17 millioner i økte avgifter for oss i 2018, sier kommunikasjonsansvarlig i Hansa Borg Bryggerier, Anette Karlsen.

- Dette er en stor merkostnad for Hansa Borg Bryggerier og vil redusere lønnsomheten til de lokale bryggeriene, sier Karlsen.

Både Østfold-bryggeriet og Bryggeri- og drikkevareforeningen er kritiske til at avgiftene kommer nå. Tidligere i år inngikk nemlig drikkevareprodusenter og myndighetene en intensjonsavtale der produsentene forplikter seg til å redusere sukkerinntaket fra brus med 19 prosent innen 2020. Nå mener Karlsen at de økte avgiftene vil hindre det videre arbeidet med avtalen.

- Vi mener dette er ødeleggende for det gode samarbeidet på sukkerkutt som bransjen nettopp har satt i gang sammen med helseministeren, sier hun.

Regiondirektør Roald Gulbrandsen i NHO Østfold er også bekymret over grensehandelen. Han mener avgiftsøkningen vil styrke salget av sukkerholdige varer som brus, sjokolade og godteri på den andre siden av grensa.

- Når Frp, Høyre, KrF og Venstre øker avgiftene på brus og godteri med langt over 50 prosent, flyttes norsk verdiskapning over grensen, konstaterer Gulbrandsen.

Siden 2016 har summen nordmenn bruker på grensehandel økt med 11 prosent. Tall fra SSB viser at fra 3. kvartal i 2016 til 2. kvartal i år handlet nordmenn for 14,9 milliarder kroner, og antallet dagsturer økte med 9,2 prosent. Tendensen man ser er at nordmenn reiser oftere til Sverige for å handle, og når de reiser handler de for mer enn tidligere.

- Grensehandelen går direkte ut over verdiskaping i Østfold og norske arbeidsplasser, i tillegg til at staten mister inntektene fra avgiftene. De fire partiene legger med budsjettavtalen opp til en villet og målrettet flytting av norsk verdiskaping over grensen, sier Gulbrandsen.

#205

 

Kilde: NHO, Fredrikstad Blad og Sarpsborg Arbeiderblad.