Liker du tanken på å jobbe sammen med både mennesker og roboter?

Regiondirektør Gulbrandsen lister opp fire grunner til hvorfor yrkesfag er et fremtidsrettet valg i dagens utgave av Fredrikstad Blad.

#205

Regiondirektør Roald Gulbrandsen

Publisert 27.02.18

Østfold

Ønsker du å bygge radarer til militæret eller utvikle sunt dyrefor? Liker du tanken på å jobbe sammen med både mennesker og roboter? Eller kanskje du vil undersøke materialer for hvordan vi kan planlegge, bygge og vedlikeholde smartere? 1. mars går fristen ut for Fredrikstads 16-åringer for å velge studieretning. Her er fire grunner til hvorfor yrkesfag er et smart valg:

1. Få deg kompetanse som bedriftene etterspør. Det er fortsatt stort behov for fagarbeidere i hele landet. Du vil dermed få en kompetanse som er etterspurt i jobbmarkedet i Østfold. Ta for eksempel studiet bygg- og anleggsteknikk. 38 prosent av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere viser ny undersøkelse fra Byggenæringens Landsforening (BNL). Næringen trenger kvalifisert arbeidskraft innen mange forskjellige områder. Det er anslått et behov på 7 - 8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030. Jobbutsiktene ser dermed veldig bra ut for fremtidige fagarbeidere.

2. Fremtidsrettet yrke med teknologi i fokus. En annen kompetanse som er etterspurt i Østfold er Teknikk og industriell produksjon (TIP). Kjernen i TIP er teknologi. Her kan du lære om industriteknologi, automatisering, kjemiprosess og laboratoriefag. Ny teknologi åpner nye muligheter for produksjon i Norge og skal industrien være konkurransedyktig er bedriftene avhengige av dyktige og selvstendige fagarbeidere. Du kan bli en av disse.

3. Bruk hodet og hendene. I Norge har vi verdens høyeste industriarbeiderlønn og høye lønninger innen bygg- og anlegg. Det kan vi ha fordi fagarbeideren i Norge har oppgaver som ingeniører utfører i andre land. Her får du jobbe selvstendig og får mye ansvar. Mennesker vil hele tiden ha ny teknologi og da må jo faktisk vi lage det, med hodet og hendene.

4. Åpner dører og gir muligheter. Det finnes mange utviklingsmuligheter etter endt fag-svennebrev. Ved å velge bygg og anlegg, kan man etter fagbrevet jobbe videre som utøvende fagarbeider eller videreutdanne seg til blant annet ingeniør, fagskoleingeniør eller starte sin egen bedrift som mester. Teknisk fagskole gir deg fordyping i faget kombinert med lederutdannelse. Ønsker du å bli ingeniør kan du gå y-veien som er tilrettelagt for de med fagbrev, eller du kan ta forkurs i matematikk og realfag, og så følge ordinær ingeniørutdanning. Det er ikke mangel på gode muligheter.

Både bedrifter og offentlig sektor vil i fremtiden ha et stort behov for dyktige medarbeidere med fag- og yrkesutdanning. Yrkesfagløftet er en av regjeringens viktigste prioriteringer - nettopp fordi vi er avhengig av gode fagfolk. Med yrkesfag vil du kunne få en spennende jobb med både høy status og god lønn. Er du eller har du barn som er nysgjerrige, praktisk anlagt og interessert i ny teknologi? Da er yrkesfag på videregående skole et klokt og spennende valg. 

Kilde: Fredrikstad Blad