Energiledelse lønner seg

- Innføring av energiledelse vil garantert gi utslag på bunnlinja, sa blant annet energihunter Anders Holst i Yara.

Publisert 05.02.15

Telemark

I samarbeid med Enova, Norsk Industri arrangerte NHO Telemark et minikurs i energiledelse med 25 deltakere. Bror Yngve Rahm fra Norsk Industri og Marit Sandbakk fra Enova ga hver for seg bakgrunn for viktigheten av å innføre energiledelse og ikke minst hva hva dette kan bety for den eneklete bedrift og for samfunnet rundt. Deretter ga Anders Holst en grundig gjennomgang om hvorfor og hva Yara har oppnådd etter at de startet systematisk arbeid med energiledelse.

Hensikten med kurset var å øke kompetanse og bevissthet knyttet til  energibruk.  Seniorrådgiver Marit Sandbakk i Enova sa at  norske industrivirksomheter alene kan spare rundt 1,5 milliarder kroner årlig. - Energiledelse er å ta grep om energibruken sin. Erfaringene viser at de virksomhetene som gjør de nødvendige tiltak for å få energiledelse på plass i sin virksomhet kan spare 5-10 % av energikostnadene ene og alene gjennom den bevisstheten slike prosesser bidrar til. Deretter kan dere begynne å plukke frukter høyere på treet, sa blant annet Marit Sandbakk.

Energiledelse kan etableres på omfattende vis – gjennom å følge løpet helt fram til sertifisering i ISO 50001, eller man kan velge en mer forenklet modell. Det er viktig å tilpass de lokale forhold. Det som er svært positivt at Enova vil bidra til at den enkelte finner sin egen vei.

Minikurset  ga  verdifull informasjon om muligheter for å støtte til energi- effektivisering for den enkelte bedrift. 

Vil du vite mer hva Enova kan bidra,  ta kontakt med Marit Sandbakk, mobil: +47 470 12 326 marit.sandbakk@enova.no