Ungdomsbedrifter fra Troms inntar byen for å vise fram bedriftene sine og konkurrere om NM-billett

Neste uke står Tromsø i kreativitetens og nyskapingens tegn. Det er duket for årets Fylkesmesse for ungdomsbedrifter!

Multibygg UB fra Stangnes videregående skole ble kåret til Troms' beste Ungdomsbedrift og representerte fylket på NM for Ungdomsbedrift 2014. Fra venstre: Jørgen Dragvik, Jonas Landsholm, Kristian Klausen, Simon Hauge, Gunnar Karlsen, Paul Nerleir, Po Dah Nyo, Tobias Birkeland, Even Longva, Robin Fredheim, Lar Ka Pru Waw og Lay Htoo Htoo. Foto: Kaja Baardsen/UE Troms.

Publisert 17.03.15

NHO Arktis

I disse dager legger elevene siste hånd på verket før de skal vise fram ungdomsbedriftene sine for dommere og publikum. Det kommer til å syde av liv når 32 ungdomsbedrifter og 170 unge gründere 24. mars inntar Jekta Storsenter. I år kommer det også et tredvetalls ungdomsskoleelever fra Sjøvegan og Tromsø med

Vi må utdanne ungdom til å se muligheter, ha tro på egen mestring og ha holdninger, kunnskap og ferdigheter til å gjøre noe med dem.

sine Elevbedrifter på messa. I fjor stakk en ungdomsskoleelev av med prisen for beste selger – det blir spennende å se om de vil hevde seg med videregående-elevene i år.

– Vi kan knapt vente! Fylkesmessen er høydepunktet i året. Elevene har lagt ned mye arbeid, og de viser fram bedriftene med så stor entusiasme og stolthet at man bli imponert. Vi gleder oss til å se hva årets ungdomsbedrifter har fått til, sier Anne Grete Johansen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms.  

Les mer: Fylkesmesse for ungdomsbedrifter 2015

Juryer bestående av kompetente folk fra lokalt arbeids- og næringsliv skal velge ungdomsbedriften som skal representere Troms på NM for Ungdomsbedrifter i slutten av april. På Norges Varemesse på Lillestrøm vil elevene konkurrere mot de beste fra hele landet. 

 Ønsker flere ungdomsbedrifter 389 elever i videregående skoler i Troms driver Ungdomsbedrift dette skoleåret. Selv om Ungt

Entreprenørskap hadde over 7 000 elev- og studentaktiviteter i fylker i 2014, er det nedgang i antall ungdomsbedrifter. Nå ønsker Johansen et større engasjement hos skoleeier og skoleledelse:

 – Ungdomsbedrift er ofte en skjellsettende erfaring for elevene – og det programmet som gir størst læringseffekt. Vi jobber hardt

for å få med flere skoler og øke antall elever på de skolene som tilbyr Ungdomsbedrift. For å øke utbredelsen, er det nødvendig å styrke forankringen hos skoleeier og skoleledelse, sier Johansen. Hun håper fylkesmessen vil inspirere både lærere og skoleledelse til økt satsing på Ungdomsbedrift. 

Samarbeid mellom skole og næringsliv

Kari Sabbasen er styreleder i Ungt Entreprenørskap Troms og daglig leder i FIN|frisør i nor.

 – Det er dagens elever som skal skape framtidens verdier og arbeidsplasser. Vi må utdanne ungdom til å se muligheter, ha tro på egen mestring og ha holdninger, kunnskap og ferdigheter til å gjøre noe med dem.Det gjør vi med Ungdomsbedrift, sier Sabbasen, som også trekker fram samarbeid med arbeids- og næringsliv som viktig .

– Samfunnet endres så raskt at skolen alene ikke kan gi barn og unge den kompetansen de trenger uten å ha et tett og gjensidig samarbeid med lokalt næringsliv og andre miljøer i lokalsamfunnet, sier Sabbasen. 

 Ungt Entreprenørskap Troms tilbyr entreprenørskapsprogrammer i hele utdanningsløpet, fra barneskolen til høyere utdanning. 

 Vinneren av hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2015 skal representere Norge i europamesterskapet i Berlin i juli. Les mer: NM for Ungdomsbedrifter 2015