Norge trenger flere med yrkesfag

Fristen for å søke yrkesfag nærmer seg. I 2030 vil vi mangle 30 000 med fag- og svennebrev bare i bygg og anlegg. NHO mener foreldrene er nøkkelen til å øke søknaden til fagutdannelsene

Publisert 27.02.15

NHO Arktis

I forrige uke gjennomførte Opplæringskontorene for rørleggerfaget i nord (ORIN) og Rørentpenørene Nordnorsk mesterskap i rørleggerfag. For deltakere, publikum og arrangører var mesterskapet en festdag. Å kunne vise frem sin håndverker-kompetanse i form av et konkret arbeidsstykke er for mange det som skiller yrkesfagarbeidere fra andre fagretninger. Samtidig er yrkesfag mye mer: Det er også inngangen til over 170 mulige yrkesvalg og gir stor fleksibilitet for fremtiden.

Søndag 1. mars er søknadsfristen for videregående opplæring. Tusenvis av 10. klassinger i vår region sitter derfor nå med skolebrosjyrer og søknadsskjema. I hodet surrer det vanskelige spørsmålet: Hva skal jeg bli når jeg blir stor? I bakgrunnen er ofte mamma og pappa som de viktigste rådgivere. For utviklingen av næringslivet i Norge er det viktig at konklusjonen ved flest mulig kjøkkenbord blir at ungdommen skal søke yrkesfaglig utdanning.

Undersøkelser utført av Respons Analyse for Næringslivets Hovedorganisasjon viser at ni av ti foreldre gir sitt barn råd om studie og karrierevalg. To av tre foreldre sier at deres barn lytter til disse rådene, men vet foreldrene nok til å gi sine ungdommer gode råd?

Dagens ungdommer ønsker spennende og interessante jobber med mulighet for fast jobb og karrieremuligheter. Valg av yrkesfag åpner for langt flere muligheter enn det stenger. Med en yrkesfaglig studieretning er det lett å bygge på med studiespesialisering eller følge den såkalte Y-veien til en ingeniørutdannelse ved en høyskole eller universitet. For arbeidsgivere er ingeniører med fagbrev og praksis fra arbeidslivet ekstra ettertraktet.

Tall fra SSB viser at vi i 2030 kan mangle så mange som 30 000 medarbeidere med fagbrev eller svennebrev bare innen bygg og anlegg. I vår region hvor vi har sterk vekst i havbruksnæring, reiseliv og en kraftig økning i olje og gass-aktivitet vil behovet for fagarbeider være sterkt voksende. Veier skal bygges, hus og næringsbygg skal reises og både etablerte og nye næringer skal utvikles. Det får vi ikke til uten et betydelig løft i antallet som søker og gjennomfører yrkesfag-utdannelsen.

Med dager igjen til søknadsfristen har NHO satt opp ti gode grunner til å velge yrkesfag:

  1. Du skaper noe og ser      konkrete resultater av det du gjør.
  2. Du kommer deg raskt ut i      jobb.
  3. Du får lønn under      utdanning.
  4. Du blir god til å løse      problemer og jobbe selvstendig.
  5. Du får ferdigheter slik at      du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet.
  6. Du står sterkt om du ønsker      å starte egen bedrift.
  7. Du blir attraktiv for      norske bedrifter. 
  8. Du kan få ansvar for å      håndtere avanserte maskiner. 
  9. Du har over 170 yrker å      velge blant.
  10. Du får mange muligheter til      å utdanne deg videre. 

Lykke til med det viktige valget!

Av Birger Haugland, Byggenæringens Servicekontor Nord og Christian Chramer, NHO Troms og Svalbard