7 av 10 planlegger ferie i Norge

Flere nordmenn enn i fjor planlegger å tilbringe sommerferien i eget land, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for NHO Reiseliv. Nesten syv av ti nordmenn sier de skal tilbringe ferien i Norge

OPPLEVELSESMEKKA: Kajakk på Reinefjorden i Lofoten. Foto: CH – Visitnorway.com

Publisert 26.06.15

Trøndelag

68 prosent av de spurte skal feriere i Norge i sommer. Dette er en sterk økning fra i fjor, da det var 49 prosent som svarte det samme

– Norge er et fantastisk land å feriere i, så det er svært gledelig at så mange vil feriere her hjemme. Norge har en unik natur å tilby, og her har vi et bredt tilbud av mulige ferieaktiviteter både til lands og til vanns. Når vi også tenker på den flotte sommeren vi hadde i fjor, og kronekursen som fortsatt er lav, er det all grunn til å legge ferien sin til Norge, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Optimisme i bransjen

Tall for NHOs kvartalvise økonomibarometer viser også at 92 prosent av reiselivet tror på en bedre- eller like god sommer som i fjor, og det til tross for at sommeren i fjor var en knallsommer.

22 prosent tror på en bedre sommer og 70 prosent på en uendret sommer.

– Det er svært gledelig at reiselivsbedriftene i Norge har tro på en bedre eller like god sommer som i fjor. Vi må ikke glemme at fjoråret var all time-high for norsk reiseliv. Med svært positiv omtale i utenlandske medier og fortsatt lav kronekurs er det ikke overraskende at dette ligger an til å bli en enda bedre sommer, sier Krohn Devold.

Nærmarkedet viktigst

Halvparten av reiselivet (49 prosent) mener nærmarkedet (Skandinavia, Storbritannia, Nederland og Tyskland) har størst potensialet i tida fremover, mens 26 prosent mener Norge har størst potensialet.

– Nærmarkedet er viktig, og det er nok særlig fra dette markedet vi vil se effekten av svært positiv omtale i utenlandske medier og Lonely Planet. Jeg tror også kronekursen og en ny interesse blant nordmenn for eget land vil gi en oppsving av nordmenn som velger Norge når de skal på ferie i år. Stadig flere ønsker seg aktiviteter og opplevelser når de har ferie, og Norge er perfekt for dette, enten du vil gå i fjellet, sykle, kite, surfe eller fiske, sier Krohn Devold.

Ønsker aktiv ferie

Felles for brorparten av alle de som skal feriere i Norge, er at de ønsker en aktiv ferie.

51 prosent av de spurte i TNS Gallups undersøkelse sier de skal på fottur i fjellet i sommer, 62 prosent planlegger fottur i skog og mark eller langs kysten, og 68 prosent planlegger tur i nærområdet. 

– Vi ser at nordmenn ønsker å oppleve mest mulig når de er på ferie, samtidig som de vil være fysisk aktive. Kombinasjonen av unike og spennende opplevelser, og muligheten til å utfolde seg fysisk, er veldig populært. Og der står Norge, med vår fantastiske, spektakulære natur i en særklasse, sier Krohn Devold.

Populære fjellturer

At fjellturer stadig blir mer populært, sommer som vinter, er noe destinasjonene i fjell-Norge også merker. Ved Flåmsbrygga Hotell ser det ut til å bli en flott sommer.

 Vi har gode forventninger til sesongen med gode bookinger på hotellet.  Sommersesongen fra mai og ut august har vi som regel gode tall, men for mai i år ser det ut til at vi skal kunne greie ny rekord. Når det gjelder de resterende månedene juni, juli og august er hotellet så å si fullbooket, sier administrerende direktør Aud Melås.

Besseggen lokker også mange 

– Vi har hatt to fantastisk gode sommersesonger. Fjoråret var all time-high og vi har lov til å håpe på å tangere den. Juli er den måneden med best belegg hos oss. Hovedårsaken er Besseggen og at trenden med å gå i fjellet har økt de siste årene. Bookingen er nå på samme nivå som i fjor. Utslaget er drop-in-salget hver dag, som i juli ligger på ca. 80-90 boenheter, sier en håpefull direktør ved Beitostølen Resort, Atle Hovi.

Halvparten bor i privat hytte

Folk fra Oslo og Akershus planlegger lengst ferie. Her skal nesten halvparten ha tre uker ferie eller mer, mens det på Sør-kysten bare er 20 prosent som skal ha så lang ferie. 

Av de som planlegger ferie i Norge ønsker flest å legge ferien til Østlandet eller Vestlandet. 

Halvparten av de som skal feriere i Norge skal bo på privat hytte, mens 29 prosent skal bo på hotell. 15 prosent velger campingovernatting, enten bobil, campingvogn eller telt. 

Bedre forhåndsbooking

Nesten samtlige av medlemsbedriftene NHO Reiseliv har vært i kontakt med melder om høye forventinger og bedre forhåndssalg enn i fjor.

– Vi forventer at 2015 skal bli en helt fantastisk sesong med flere gjester enn noen gang tidligere. Vi er allerede godt i gang med vår sommersesong som ser ut til å bli den beste vi har hatt noen gang. For årets sesong har vi allerede booket mer enn vi solgte totalt i fjor, og vi forventer at det ennå skal komme flere bookinger (spesielt fra Russland som booker sent). Allerede nå har vi økt booking av havfisketurister med 10-12 % i forhold til samme tid i 2014, sier daglig leder ved Big Fish Adventure, Hasvik Hotell, Mona Jacobsen Saab.

– Vi har 89 prosent forhåndssalg til Peer Gynt ved Gålåvatnet, som er bærebjelken i Peer Gynt stevnet. Dette er svært høyt mot årene før. Dette vitner om at mange ønsker å besøke oss i sommer, og at vi er aktuelle når sommeren planlegges. Dette er svært gledelig, sier Marit Lien, administrerende direktør i Peer Gynt AS.

Lofoten merker medieomtalen

I Lofoten merker de effekten av de gode presseomtalene verden over det siste året.

– Sommeren er høysesong hos oss og belegget er nesten 100 prosent. Vi var fullbooket i fjor også, men vi merker at forespørslene har økt fra i fjor. Økt forespørsel fører også til økt gjennomsnittspris, sier Erik Taraldsen, direktør ved Thon Hotel Lofoten.

– De siste årene har størrelsene på gruppen gått noe ned, men den trenden snur i år, og våre turoperatører selger sine turer enklere enn tidligere.  Det er en økning i det tyske markedet, som fortsatt er størst, samtidig ser vi en markant økning i det italienske markedet i juni, juli og august, forteller Taraldsen.

Populære familieparker

I Dyreparken i Kristiansand ligger det an til å bli en travel sommer. Per nå har Abra Havn/Kardemomme By et belegg i juli på 91 prosent mot 77 prosent samme tid i fjor. I fjor endte overnattingstilbudet tilknyttet Kristiansand Dyrepark til slutt opp med et belegg på 98,3 prosent i juli. De ligger derfor svært godt an allerede i år.

– Vi har forventninger til en enda bedre sommersesong enn i fjor. Åpning av Hakkebakkeskogen 5. juni, Kaptein Sabeltann kveldsforestillinger, nyfødte tigerunger samt vårt eget opplegg for overnattingsgjestene, med opptrinn med levende skuespillere i Abra Havn, både morgen og kveld, vil nok bidra til dette, sier direktør i Abra Havn/Kardermomme By, Wenche Munkelien.

Også i Hunderfossen familiepark kan det bli flere besøkende i år.

– Bookingen startet tidligere enn normalt og vi har god pågang. Vi ligger foran fjoråret med forhåndsbooking både for juni og juli. For juli har vi allerede 90 prosent belegg, juni og august har forehåndsbooking på 50 prosent per dags dato, sier Anita Stenumgaard, Hotelldirektør, Hunderfossen Hotell & Resort.

God Oslo-sommer

Også i hovedstaden ligger det an til å bli en god sommer.

Bookingen for sommeren er noe bedre på dette tidspunktet enn i fjor, men i fjor hadde vi en meget stor påbooking underveis, noe vi ikke kan påberegne vil skje hvert år, derfor går prognosene ut på at vi kommer ut på det jevne, men med mulighet for en økning, sier André Schreiner, administrerende direktør på Clarion Hotel Royal Christiania.