Bilfagdag hos Norges største bilanlegg

Elever fra VG1 TIP ved Byåsen og Charlottenlund vgs fikk en lærerik dag med informasjon om bilbransjen

Lærling Jørgen Lian forteller om jobben sin. Foto: Norges Bilbransjeforbund

Publisert 01.02.16

Trøndelag, Kompetanse

Tre Lerkendal fotballstadioner ved siden av hverandre tilsvarer ca. 20000 kvadratmeter, det er samme størrelse som det nye anlegget til Prøven Bil i Trondheim. Bygget huser Peugeot, Mercedes og Kia, og leverer ut ca. 2000 biler årlig. Daglig er rundt 150 biler innom verkstedet, og både kunder og biler blir ivaretatt av 170 entusiastiske medarbeidere.

Det var en tydelig stolt daglig leder Lars W. Hoff som tok imot elevene og viste dem rundt på anlegget sammen med verkstedmesterne. Og elevene fikk virkelig se hele spekteret av det å jobbe med bil. Få hadde tenkt over all logistikken som ligger i det å planlegge et stort delelager, med gjemte hyller i veggen som strekker seg syv meter oppover. Eller det å planlegge at 8.500 dekk skal settes på rundt 2.000 biler, på samme tid, to ganger årlig. Eller det å både ha kompetanse til å reparere på 150 veteranbiler årlig, samtidig som man skal være 100% oppdatert på ny teknologi for å sørge for at de nyeste modellene spekket med software og elektronikk til enhver tid fungerer.

Lærlinger

Elevene fikk også selvfølgelig treffe lærlingene som jobber der, og de snakket villig vekk om hvordan de hadde det i læretiden, hva som var annerledes enn det å gå på skolen og hvordan de alle sammen fikk læreplass gjennom Prosjekt til fordypning (PTF).

 – Vi har hatt det kjempeinteressant, dette var utrolig spennende, var gjengs kommentar fra både elever og lærere som besøkte Prøven Bil denne dagen. Totalt var det 100 elever innom denne dagen.

Omvisning

Siden det snart er tid for å velge hva man skal gjøre på videregående til høsten, ønsket Sør Trøndelag Bilbransjeforening og Opplæringskontoret for bilfag i Trondheim sammen med Norges Bilbransjeforbund å vise frem hva bransjen har å by på. Det ble derfor organisert med transport og servering, og en omvisning på anlegget som både bød på økonomi og administrasjon og dekkhotell. Det er mange forskjellige avdelinger hos en bilforhandler, både salg, verksted, klargjøring og reservedel, og alle skal samarbeide og planlegge ned til minste detalj for å få driften mest mulig effektiv.

Både Prøven Bil og Opplæringskontoret var strålende fornøyde med dagen, det er nok ikke siste gangen at dette arrangement blir gjennomført. Og neste gang kommer også kanskje ungdomsskolene..