Devico AS fra Melhus ble vinneren av Eksportørprisen 2014

Eksportørprisen er en del av Eksportens dag som ble arrangert torsdag 28. august hos SpareBank 1 SMN. Tema for Eksportens dag 2014 var kommersialisering av teknologi i vekstmarkeder med spesielt fokus på Kina, Afrika og Brasil.

Fra venstre: Viktor Tokle Gründer Devico AS, Erlend Olsø daglig leder Devico AS, Jorid Jagtøyen Ordfører i Melhus Kommune, Cecilie Hammond Spark banksjef SpareBank 1 SMN Internasjonale Tjenester.

Publisert 01.09.14

Trøndelag

Foruten ære og berømmelse så fikk Devico AS med seg et kunstverk av Lars Elling, gitt av SpareBank 1 SMN samt et reisestipend fra Innovasjon Norge som dekker reise for to personer fra vinnerbedriften til et utvalgt utekontor som bidrar med to dagers gratis rådgivning.

Trondheimsregionen er i dag Norges teknologiregion nr. 1, og et lokomotiv for hele Trøndelag.

Regionen har over 500 teknologiselskap med nesten 10.000 ansatte som omsetter for over NOK 13 mrd./år. Ingen annen region i Norge har flere spinoffs fra universitets- og forskningsmiljøene.

Vi har fortsatt stort potensial i å finne bredere anvendelser og nye markeder for alle de gode idéene og teknologiene. Den globale konkurransen skjerpes. Økonomiske reformer og vekst i mange land åpner store markeder og representerer nye muligheter for norske bedrifter. Internasjonaliseringen av norsk næringsliv utvides og intensiveres. Stadig flere norske bedrifter retter seg internasjonalt for å finne nye markeder, leverandører og samarbeidspartnere og med teknologiske nyvinninger skjer dette stadig raskere.

Kina ekspert og finansmann Chris Rynning startet dagen med sitt meget interessante og tankevekkende foredrag om hvordan begrense risiko og øke mulighetene innen vekstmarkedene som han tok på 'Risvollansk' (Risvollan; bydel i Trondheim, red. adm.). Etter Chris fortalte Pål Bråthen, avdelingsleder Innovasjon Norge Shanghai om hjelpemiddelapparatet og om rask, enkel og trygg inngang i Kina (som møteleder, Rita Westvik, fikk oss til å assosiere med en kondomreklame!). For å orientere oss videre innenfor det norske hjelpemiddelapparatet internasjonalt, hadde vi invitert Eksportkreditt v/ Ivar Slengesol, Utlånsdirektør industri og fornybar energi og GIEK v/ Beate Høiby, seksjonsleder industri og energi.

Vi fikk også høre direkte fra aktører som har etablert seg innen krevende vekstmarkeder som Kina, Afrika og Brasil, hhv; Arne Ivar Sundseth, daglig leder, SpotCooler AS, Eivind Fjeldstad, Man.Dir., Norwegian African Business Association (NABA) og ikke minst fra Jan Biti, daglig leder, Petrostreamz.

Konsern direktør i SpareBank 1 SMN, Sven Tore Samdal, delte sin kunnskap om hvordan næringslivet kan ta ut sitt fulle potensiale ved å dele kompetanse og skape en prestasjons kultur.

Vi fikk også et kulturelt innslag fra TÆL stipend vinner 2013 og sanger Isabelle Bjørnerås.

Eksportørprisen gis hvert år for å markere at det gjennom målbevisst satsning og langsiktig tenking er fullt mulig å bli internasjonalt ledende innenfor sitt område med base i Trøndelag.

Juryen består av:

Knut Vestbø, SpareBank 1 SMN, (juryformann)

Cecilie Hammond Spark, SpareBank 1 SMN

Stein Ivar Strøm, Innovasjon Norge Sør-Trøndelag

Anne Kathrine Willumsen, Næringsforeningen i Trondheimsregionen

Jon Uthus, NHO Trøndelag

Vidar Segtnan, Trøndelags Europakontor

 

Juryens begrunnelse for Devico AS er følgende:

Devico AS er internasjonalt anerkjent som leverandør av utstyr til kjerneboringsprosesser og avviksmåling av borehull. Gruveselskaper, boreselskaper og selskaper som driver geotekniske undersøkelser etterspør disse produktene i alle verdensdeler.  Devico AS er lokalisert på Melhus med 42 ansatte som omsetter for ca 53 mill kr i 2014, hvorav 50 mill kr kommer fra eksport. Det innebærer at 95% av Devico AS virksomhet er eksport rettet.

Juryen legger spesielt vekt på at Devico AS har skaffet seg en unik internasjonal posisjon med produkter av høy klasse, levert over hele verden. Særlig gjelder dette for leteboring etter mineraler og innen geoteknisk industri, f.eks. i tunnelindustri.  Devico er den eneste aktøren i verden som har boreutstyr for gruve- og geoteknikkmarkedet som kan styre og ta kjerneprøver samtidig. 

Til tross for denne unike posisjonen er selskapet opptatt av innovasjon og satser stort på utvikling av gyrobaserte måleinstrumenter som forhåpentligvis skal bidra til nye markedsandeler så vel som flere typer boreutstyr.

Eksportørprisen er en honnør til en god internasjonal strategi mot krevende markeder med strenge kvalitetskrav. Juryen håper prisen gir inspirasjon til fortsatt internasjonal suksess basert på teknologi utviklet i Trøndelag.

TÆL stipend vinner 2013 og sanger Isabelle Bjørnerås