Endelig - fremtidsoptimisme

Jeg hadde gleden av å delta på NHOs årskonferanse og effekten av det er at jeg er blitt fremtidsoptimist og klar for reformasjon.

NHO ÅK 2017

Kristin Skogen Lund på scenen under Årskonferansen 2017. Fotograf: Martin Slottemo Lyngstad

Publisert 09.01.17

Trøndelag

Denne kronikken er skrevet av Marianne Danielsen og stod på trykk i Adresseavisen 9. januar 2017.

Årets konferanse hadde tittelen ”Made in Norway” og blåste meg av banen.

Vår statsminister åpent konferansen med å "legge lista" og snakke om å tørre å feile på veien mot grønt skifte og vekst. Store industrielle motorer viste så til egen vilje til endring og evne til gjennomføring. Statoil og Shell ga oss innsikt i hvordan de jobber med fornybar energi, samtidig som de forsikret oss om at om det er noen som skal være skikket til å fortsette å jobbe med å utvinne olje på en bærekraftig måte, så er det oss her i Norge. Telenor legger til rette for digitalisering og tilstedeværelse på havet og Tine jobber med å legge til rette for at vi Nordmenn får en bedre helse gjennom reduksjon av sukker i varene sine, men også redusere utslipp blant annet med å gjenvinne metangassen som kua (!) slipper ut i fjøset. Erik fra Norsk Gjenvinning overbeviste meg om at det ikke lenger finnes søppel, for alt kan gjenvinnes og brukes på nytt. Det betyr at du kan bare glemme begrepet søppel  - kall det gjerne råvarer.

Stolt blir jeg også når jeg ser at vårt eget NTE går foran som rollemodeller som jobber med innovative og funksjonelle løsninger for energisparing for våre egne hus og hjem, sammen med Kongsberg Digital. Jeg lærte om utvinning og gjenbruk av mineraler, fordelene med omega 3 og at forutsetningene vi har i Norge ALDRI har vært så gode som nå – for å finne løsninger på utslipp, produsere fornybar energi, satse på grønn finans og grønn omstilling med sunn, og ikke rød, bunnlinje.

Marianne Danielsen er byråleder i Engasjert Byrå og styremedlem i Abelia. Foto: Engasjert Byrå

#205

Også var de de konkrete tipsene da, rådene vi kan ta med oss og sette ut i handling selv.

Er du leder? Vær en ”early adaptor” og skaff deg en mentor – men hun/han skal være ung – helst student. Er du en offensiv bedriftsleder, rekrutter en student eller nyutdannet ressurs inn i styrerommet ditt.  Som de unge sa selv – ”det dere kalle buzzwords (VR, millennials osv) er vår virkelighet.» I tilleg ble det private næringslivet oppfordret til å vær en aktør inn i høyere utdanning – ikke sitt og vent på at studentene kommer til deg, snakk med dem. Dette har jo også vår nye prorektor for nyskaping på NTNU, Toril Nagelhus Hernes også oppfordret oss til. Hvem er først ute? Du?

Og det var herlig forfriskende å se en engasjert og energisk Erik Solheim lette fra gulvet med sitt budskap om at vi har det bedre i verden nå, enn noen gang. 

Dette var min femte årskonferanse og personlig så har jeg nok aldri hatt et så sterkt behov for positivitet og fremtidstro som i år, i lys av fjorårets hendelser, men at jeg skulle gå ut fra Oslo spektrum med så sterk fremtidsoptimisme var jeg ikke forberedt på. Sjelden har jeg hørt et samlet næringsliv snakket så sterkt i vi-form med så store ord.

Det er nesten så jeg skulle ønske at jeg var konserndirektør i et stort industriselskap slik at jeg kunne dratt hjem og iverksatt tiltak og tatt ut effekt omgående.

Vi står ovenfor den fjerde industrielle revolusjonen og vår Silicon valley er omdøpt til Ocean Valley, for det er et hav av muligheter som ligger foran oss, bokstavelig talt.  Vi er globale innbyggere – og vi må ta globalt ansvar, med en ”fandenivoldsk” innstilling – som sjefen selv, Kristin Skogen Lund, sier det.

Agendaen er satt!

Denne kronikken er skrevet av Marianne Danielsen og stod på trykk i Adresseavisen 9. januar 2017.

Les mer om Engasjert Byrå