Fra fiskekasser til internasjonalt konsern

Det som begynte med eventyrlystne grundere har i dag utviklet seg til et internasjonalt konsern med hovedsete på Frøya. BEWi er månedens bedrift i september.

#205

Fotograf: Marius Rua http://www.mariusrua.no/

Publisert 29.09.16

Trøndelag

Hver måned fremover vil vi i NHO Trøndelag presentere en av våre medlemsbedrifter som månedens bedrift, og i september er vi kommet til Bewi.

Månedens bedrift

  • I NHO Trøndelag har vi mange flotte medlemsbedrifter, og disse ønsker vi å vise frem.
  • Derfor vil vi hver måned fremover presentere månedens bedrift.
  • Utvelgelsen skal speile bredden blant våre medlemsbedrifter i forhold til både bransje og geografi


På et indsutriområde i Hamarvika på Frøya ligger den familieeide bedriften BEWi. Det begynte med eventyrlystne grundere i det små i 1980. Bedriften vokste seg stadig større, og har i dag blitt et internasjonalt konsern med 17 produksjonsenheter i fire land. 

Brødrene Geir og Svenn Bekken og hans svoger Gustav Witzøe, startet med produksjon av isoporkasser (EPS) til oppdrettsnæringen i 1980 uten spesielle faglige forutsetninger. Lærekurven var bratt og tørsten etter kunnskap tilsvarende stor.

- Vi visste vel egentlig ikke helt hva vi gikk til, men vi tenkte at det var en fremtid i å satse på produksjon av emballasje til havbrukssektoren, sier Svenn Bekken.

BEWI-konsernets største fabrikk ligger på Frøya. Fotograf: Marius Rua http://www.mariusrua.no/

#205

Mye har endret seg i løpet av bedriftens 35 år lange historie, men Frøya er fortsatt BEWis hovedsete med administrasjon og konsernets største fabrikk. I dag eies BEWi av Svenn Bekken og hans familie, og de er svært tilfreds med den måten Frøya kommune har lagt forholdene til rette for bedriften. Dette har igjen vært avgjørende for konsernets vekst og utvikling.
Foruten fabrikken på Frøya omfatter BEWi i dag tidligere Norplasta på Stjørdal og tre fabrikker i Nord-Norge. Fabrikkene i Nordkjosbotn, Alta og Hammerfest produserer hovedsakelig fiskekasser til sjømatnæringen.

Fra havbruk til landbruk

Med oppkjøpet av Norplasta tok BEWi et langt skritt fra havbruk til landbruk. Fra fabrikken på Stjørdal leveres i dag et bredt spekter av plastemballasje til flere av de ledende produsentene av landbruksprodukter i Skandinavia.

Et ytterligere skritt ble tatt da BEWi Group ble etablert med 50 prosent eierskap av BEWi og 50 prosent av Verdane. Det startet med et oppkjøp av en produsent av spesialemballasje og byggelement i Sverige, og i dag omfatter BEWi Group 12 fabrikker i Sverige, Danmark og Finland. Svenn Bekkens eldste sønn Christian leder Bewi Group. Hans to yngre søsken Marianne og Carl Erik jobber også begge i konsernet.

- Barna mine er i dag en svært aktiv del av utviklingen av konsernet, og jeg er veldig heldig som har tre barn som alle ønsker å dra i samme retning, sier Bekken.

BEWis hovedkontor ligger på Frøya Fotograf: Marius Roa  http://www.mariusrua.no/

#205

Lærlinger

Konsernets store utvikling har også ført til flere ansatte. Totalt jobber det 430 personer i BEWi, hvorav 110 av disse jobber i Norge. Ved hovedkontoret på Frøya er det 71 ansatte som jobber med alt fra salg, transport, logistikk, produksjon og mekanikk.

- Med årene har vi opplevd at det har blitt enklere å få tak i den arbeidskraften vi trenger, og vi tar blant annet inn en god del  lærlinger, noe vi er veldig fornøyd med, forteller Rune Kvilvang, som er økonomileder i BEWi. 

Ledende aktør

I 2015 hadde BEWi konsern en samlet omsetning på omkring 2,5 milliarder kroner, men Svenn Bekken har ingen planer om at det skal stanse der. På spørsmål om hvor bedriften befinner seg om ti år har administrerende direktør Svenn Bekken svaret klart.

- BEWi skal vokse videre både gjennom utvidelse av eksisterende virksomhet og oppkjøp, forteller Bekken.

- Målet er å bli en ledende aktør i Norden innen emballasje. Etter hvert skal vi også innta resten av Europa. Vår filosofi for framtiden er å produsere i høykostland og eksportere til lavkostland. Motstrøms, men absolutt mulig.

 

Les mer om BEWi