Industribautaen på Orkanger

Elkem Thamshavn har røtter over hundre år tilbake i tid og er i dag et av de mest moderne smelteverkene i sitt slag i verden med hensyn til produkter, produksjonsutstyr, teknologi, sikkerhet og miljøinnsats.

#205

Elkem Thamshavn er i dag et av de mest moderne smelteverkene i sitt slag i verden. Fotograf: NHO Trøndelag/Aina Kristiansen

Publisert 08.06.17

Trøndelag

Styret i NHO Trøndelag besøkte denne uken en bauta i trøndersk industrihistorie. Allerede i 1904 grunnla Christian Thams Orkla Grube Aktiebolag, som er forløperen til dagens Orkla AS. Dette markerte overgangen til en moderne industrialisert gruvedrift på Løkken, men Orkedalsøren har vært brukt som lastehavn for malm fra kobbergruvene på Kvikne og Løkken helst siden begynnelsen av det 17. århundret.

Styret i NHO Trøndelag besøkte denne uken Elkem Thamshavn. Fotograf: NHO Trøndelag/Aina Kristiansen

#205

Les mer om Elkem Thamshavns historie: Avisa Sør-Trøndelag - Dette har skjedd i Elkem gjennom 110 år

I dag er Elkem Thamshavn på Orkanger et moderne smelteverk med rundt 150 ansatte og en årlig produksjonskapasitet på over 45.000 tonn Silisium og 28.000 tonn Microsilica®. Elkem er også et av verdens ledende selskap innen miljøvennlig produksjon og Elkem Thamshavn var et av de første smelteverkene i verden som tok i bruk teknologi for energigjenvinning. I dag gjenvinnes ca. 30 prosent av elektrisiteten som forbrukes.

Thamshavn har gjennomført viktige investeringer som skal føre til at bedriften blir verdens mest energieffektive og miljøvennlige Silisiumverk.

Styret i NHO Trøndelag på omvisning på Elkem Thamshavn.  Fotograf: NHO Trøndelag/Aina Kristiansen

#205

Les mer om Elkem Thamshavns miljøarbeid: Elkems fremtid er karbon-nøytral