Skapte 20 arbeidsplasser på Orkanger

– Det handler om å gripe sjansen når magefølelsen kjennes riktig, sier han. Når han ikke har fulgt den, har det gått galt. I dag er det mye som kjennes riktig for kokk og gründer Stein Dyrseth, som nylig signerte rekrutteringsavtale med Ringer i Vannet.

#205

Stein Dyrseth i Kaffe Kaos og Rigmor Selbekk i arbeids- og inkluderingsbedriften Rosenvik i forbindelse med signering av rekrutteringsavtalen med Ringer i Vannet. Fotograf: Ringer i Vannet

Publisert 30.06.17

Trøndelag, Ringer i vannet

Artikkelen er skrevet av Steinar Larsen (komtilorkanger.no)

Stein er et kjent ansikt i Orkladalføret, som er blitt brukt til å fronte mange påfunn opp gjennom årene. Lokale spisesteder, arrangement, verdensrekordforsøk, og mer eller mindre gode forretningskonsepter et stykke utenfor egen komfortsone. Noen ganger har det blitt for mye av det gode. Altfor mye. Nå er han ikke redd for å la andre slippe til. Tvert imot.

Etter kokkeskole i Trondheim, flyttet Stein til Oslo i 1992 med kjæreste og senere kone Mari – for å gå i lære ved Leangkollen hotell i Asker. Året var 1992, og med direktør Rolf Johansen fra Mausundvær og kjøkkensjef Albert Seltz fra Sveits ved roret ble det mye humor, og ikke minst disiplin og mye hardt arbeid, noe som er helt avgjørende for å lykkes som kokk.
– For en tid. Vi fikk lære både folkeskikk, og at man stiller på jobb selv om man har en dårlig dag, sier Stein.
- All maten ble laget fra bunn av og alle fikk bruke kreativiteten sin.

Restaurantsjefen på Leangkollen het Toralf Bølgen. Han hadde akkurat truffet Trond Moi i denne perioden, og sammen startet de i 1995 det som etter hvert skulle bli den kjente restaurantkjeden Bølgen & Moi. I 1992 derimot var det Kafe Piruetten på Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden som gjaldt. Etter hvert fikk både Stein og kona jobb hos Bølgen og Moi.
– Det var først da jeg fikk jobb der at jeg fant ut at jeg ville bli kokk. Dette var et sted hvor man fikk være kunstner med maten, lage og servere på de underligste måter og med en kjøkkensjef som ga deg full tillit og frihet på alle mulige måter – det tiltalte meg, sier Stein.

Etter å ha vært ansatt hos Bølgen & Moi i ett og et halvt år kom tilbudet om å bli med dem til New York, der de skulle starte restaurant. Dette ble ikke min bedre halvdel med på, da hun hadde et ønske om å flytte tilbake til Orkdal. Og slik ble det. Vell hjemme, ble Stein med i oppstarten av Kjøpmannens Mat og Vinhus på Orkanger i 1997.
- Jeg valgte etter hvert å slutte for å starte cateringvirksomhet i et kjellerlokale i Orkdalsveien. Jeg ble da oppmuntret til å satse på å etablere en merkevare.

Kaffe Kaos på Orkanger.  Fotograf: Ringer i Vannet

#205

Det var starten på Sans. Med en dyktig dame ; Brit Berg på laget ble det matproduksjon basert på ekte råvarer. Brit bakte, Stein laget resten.
- I denne fasen fikk jeg også en forespørsel om jeg kunne se nærmere på Bergmannskroa på Løkken Verk. Det var midt i turistsesongen og problemer med drifta. En lærling, kona Mari og jeg tok da utfordringen, mens Brit ble igjen på Orkanger, forteller han.

Det ble mye hardt arbeid døgnet rundt. Eldstemannen, Jonas ble også født i denne perioden. De hadde trua på Løkken, klarte å bygge opp kapital, kjøpte bygget og startet ombygging. Samtidig drev de også selskapslokale på Rømme-gården på Orkanger med catering fra Sans.
– Det ble litt mye. På den tida skulle jeg gjøre alt selv. Administrasjon, matproduksjon og fronte aktivitetene utad. Det var slitsomt, men samtidig nødvendig, sier han.

Etter hvert kom flere inn i bedriften og ble med på eiersiden. I 2005 begynte utvidelsen på kroa, med overnattingsmuligheter. Etter utbyggingen ble Bergmannskroa kåret årets beste spisested langs veien, og de lagde verdens største kjøttkake. Det ble nye runder med mye profilering, og Stein møtte etter hvert veggen.
– Det var bare å pakke sammen. Jeg lå i senga, ble folkesky, og ville ikke engang gå på butikken. Det varte en måneds tid, men jeg ser i ettertid at det nok tok et år. Jeg kunne ikke stå foran folk, orket ikke tanken på å dra til Løkken Verk, og jeg ville ikke fronte mer.
Oppe i det hele hadde han også etablert restauranten Smak i Hemne, som gikk svært dårlig.

I 2008 bestemte han seg for å skifte beite. Han ble selger av hus i Spania, samtidig som finanskrisen slo inn for fullt, og prøvde seg som selger av varmepumper. Ingen suksess. Tilfeldigheter førte han til Ni Muser i Trondheim. En restaurant som slet med driften. Stein tok på seg jobben for å snu skuta. Han ble der i seks år og forlot en restaurant med sunn og god drift.

Så dukket muligheten opp på Orkanger. Han fikk nyss om at Jordbærpikene skulle starte opp på Amfi, tok kontakt med eierne, som avkreftet det hele.
– Aha, da starter jeg opp noe selv, tenkte jeg, og tok kontakt med senterleder og eiendomssjef, som var veldig interessert. Jeg fortalte at jeg hadde et konsept, noe jeg for øvrig ikke hadde. Men han hadde vært på restauranten Dada i Riga. De hadde et interiør som tiltalte han.
– Fullstendig kaos, sa arkitekten da han så bildene av Dada. Dermed var navnet klart for suksess-kafeen på Amfi-senteret.

Men konseptet er så visst ikke bare basert på kaos. Navnet gjenspeiler også verdiene som er bygget inn som grunnsteiner i spisestedet; Kreativ, Artig, Orden og Samhandling. Det siste begrepet har han fra Nils Arne Eggen, som han har stor sans for. Kafe Kaos åpent i 2014, mens hans neste prosjekt takeaway-konseptet Diggeat åpnet på Oti-sentret i 2016.

Siste skudd på stammen er kafeen Glad i Deig på Amfi – som selger både varmretter og nydelig bakverk fra Soknedal Bakeri og Konditori as.
- Per i dag har vi 20 ansatte ved spisestedene på Amfi, samt 2,5 årsverk ved Diggeat på OTI-senteret.
- Jeg ser potensiale, bygger ledere, lar andre får slippe til – delegerer som det heter. Jeg er ubeskjeden nok til å si at jeg er flinkt til å få tak i gode folk, gjør dem trygge og får bedriftene til å stå på egne bein. Jeg ser ikke så mye på kandidatenes CV, men kjenner mer etter om de trigger min magefølelse, sier han.

Grûnderen tar gjerne samfunnsansvar, og er en av de mange medlemsbedriftene i NHO som har signert RIV-avtale i Trøndelag.

Les mer om Ringer i Vannet

Teksten er skrevet av Steinar Larsen (komtilorkanger.no).