Tror ikke roboter tar jobbene

Nordmenn flest frykter ikke at roboter eller automatisk produksjon kan erstatte dem på jobb. – Det er urovekkende, mener Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia. Haugli møter du på NHO Trøndelags årskonferanse 18.april

Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli, er en av innlederne på NHO Trøndelags årskonferanse 18. april.

Publisert 16.02.16

Trøndelag

Håkon Haugli er en av innlederne på NHO Trøndelags årskonferanse mandag 18. april.

Påmelding til NHO Trøndelags årskonferanse

Kun drøye åtte prosent av Norges befolkning tror jobben deres kan bli overtatt av roboter eller automatisk produksjon, i følge en undersøkelse gjort av InFact for Abelia.

– Urovekkende

Samtidig viser en ny rapport fra Kunnskapsdepartementet at en av tre jobber er i faresonen.
– Når vi vet at endringene kommer og allerede er her, er det et urovekkende signal at så få svarer at de tror deres jobber er utsatt, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli til Aftenposten.

Les mer i Aftenposten.no

Haugli mener vi står overfor en ny bølge av digitalisering. 
– Norge er kommet langt innenfor automatisering i maskinell produksjon – nå kommer en ny digitaliseringsbølge som også berører jobber der man bruker hodet, og ikke bare erstatter muskelkraft, fortsetter Haugli.

– Må få mer digital opplæring i skolen

Samtidig viser undersøkelsen utført for Abelia at få har vurdert å bytte jobb til en annen sektor eller bransje. Nær 44 prosent sier nei, mot drøye 16 prosent er åpne for dette.

– Den mest reelle bekymringen her, er hvordan man tilpasser utdanningssystemet slik at ikke flere faller fra. Undersøkelser viser at barn lærer digital kompetanse hjemme, ikke på skolen. Digital kompetanse må i større grad inn i skolen i alle ledd, sier Haugli.