Verdens beste industrimekaniker

Martin Østnor fra Sørli i Lierne kommune ble denne uken kåret til verdens beste industrimekaniker under Yrkes-VM i Brasil

Martin Østnor med gullmedaljen fra Yrkes-NM i Brasil

Publisert 17.08.15

Trøndelag, Kompetanse

- Jeg kan ikke helt forstå det. Det har ikke gått opp for meg. Men det er veldig stort. Jeg tenkte aldri at det var jeg som kom til å få gullmedaljen. Jeg har jobbet hardt og utnyttet godt den tiden jeg hadde til rådighet i konkurransen. Jeg har vært effektiv og kvalitetsbevisst. Tenk at det ble gull!

God kvalitet i industrien

- At det ble gull til Norge i dette industrifaget må bety at vi har gode kvaliteter i industrien. Jeg har fått vist frem gode kvaliteter i faget. Det er mange flinke industrimekanikere i Norge. Vi skaper verdier hver eneste dag vi går på jobben. Å ha vært med i WorldSkills er en fin opplevelse å ha med seg videre, det har gitt meg en veldig god følelse.

Kanskje enda bedre sjokolade...

Gullgutten kommer fra Sørli i Lierne kommune, og jobber i Nidar i Trondheim til vanlig. - Det blir kult å komme tilbake på jobb med gullmedalje om halsen, sier han. - Nå vil vel sjokoladen fra Nidar smake enda bedre i tiden fremover kanskje. Sjokoladen blir "likar no", sier han på godt trøndersk og ler.

Kamp mot tiden

- Det har vært flott å få være med på dette. Jeg har aldri vært på et så stort arrangement tidligere. Nå er jeg veldig sliten.

- Oppgavene har vært varierte. En viktig del var å sette sammen og lage et transportbånd som anvender et hydraulisk aggregat. Jeg har da montert og tilpasset alle deler og komponenter for å få det til å virke. Det har igrunn vært greie oppgaver, men det er tidspresset som har vært den store utfordringen. Alt har måttet skje så innmari fort. Det var mange skoleelever og andre besøkende som har fulgt med på sidelinjen, men jeg klarte å fokusere på arbeidet hele tiden. Det har jo vært langt over 200.000 besøkende her.

Ferierer videre i Brasil

Martin er glad for å være ferdig. Han følger ikke med laget hjem til Norge, men blir værende i Brasil på en velfortjent ferie videre. Nå er det Rio og Copacabana som venter. - Det skal bli deilig å bare ligge rett ut på stranda og bare slappe av, sier han.

- Jeg vil takke eksperten min som har fulgt meg i dette, og alle på jobben min, og familien min også. Takk til alle som har heiet på meg!


Kreativ og løsningsfokusert -

Jeg mener at flere burde velge industrifag. Da får man et allsidig yrke, med et vidt spekter av oppgaver. Det er et veldig artig yrke, mener jeg. Ingen dager er like, man må være kreativ og jobbe for å finne gode løsninger.

Les mer på worldskills.no