Yrkes-NM går av stabelen samtidig med «Opplæringsdagan»

Yrkes-NM + Opplæringsdagan 28. -30.oktober vil bli høstens store eventyr i Trondheim, og det er duket for storinnrykk av ungdommer og folk som jobber med opplæring. Det kommer besøkende fra 8., 9. og 10. klasse fra alle ungdomsskoler i fylket, og fra vg1 og vg2 yrkesfag fra alle videregående skoler. I tillegg vil det komme elever fra begge skoleslag i Nord Trøndelag.

Publisert 05.10.14

Trøndelag, Kompetanse

Da begynner ting å falle på plass, og vi er snart klare for tidenes beste utgave av «Opplæringsdagan» i Sør-Trøndelag. I år er vi som kjent så heldige at Yrkes-NM går av stabelen samtidig med «Opplæringsdagan», og arrangementene vil være flettet sammen slik at besøkende finner konkurranser og informasjon side om side inndelt etter utdanningsprogram. - I år kan ungdom virkelig boltre seg i mange spennende aktiviteter, seminarer og konkurranser. Aldri har muligheten til å innhente informasjon om videregående opplæring, og fag- og yrkesopplæring vært større.

Yrkes-NM + Opplæringsdagan vil bli høstens store eventyr i Trondheim, og det er duket for storinnrykk av ungdommer og folk som jobber med opplæring. Det kommer besøkende fra 8., 9. og 10. klasse fra alle ungdomsskoler i fylket, og fra vg1 og vg2 yrkesfag fra alle videregående skoler. I tillegg vil det komme elever fra begge skoleslag i Nord Trøndelag.

For elever og lærere som enda ikke er påmeldt: Besøk Yrkes-NM! – Gratis transport og inngang.  
Yrkes-NM arrangeres for første gang i Trøndelag. Dette er en enestående mulighet til å se, oppleve og bli kjent med ulike yrker. Norges dyktigste ungdommer er i aksjon og skal konkurrere i 28 ulike yrkesfag. Samtidig arrangeres den årlige utdanningsmessen "Opplæringsdagan", der ett bredt utvalg av utdanningsveier presenteres.

Alle elever på 8,9 og 10. trinn, samt vg1 og vg2 på yrkesfag får gratis skyss.  Skoler, lærere og rådgivere som ønsker mer informasjon eller som ønsker å melde seg på, ta kontakt med ove.runhaug@stfk.no eller irene.laukholm@stfk.no.

Velg et yrke (www.velgetyrke.no) er en «karriereveileder», og i disse dager lanseres den nye nettsida der ungdom og foresatte kan finne det de trenger å vite om videregående opplæring. Den nye nettsida vil erstatte den tidligere avisa og den gamle nettsida, og fungerer fint både på mobil og nettbrett.

 

Kom og møt Marco Elsafadi, Mesternes Mester i 2014!
Marco er kjent fra både toppidrett og TV-programmer. Årlig holder han foredrag for om lag 35.000 mennesker over hele landet, og er motivator for det norske Yrkeslandslaget. - Kom og hør ham under Yrkes-NM + Opplæringsdagan i Trondheim 28.-30. oktober!

Marco Elsafadi har siden 2001 holdt foredrag for svært ulike målgrupper; ansatte i næringslivet, offentlig sektor og unge mennesker under opplæring i skole eller arbeidsliv. Vi er glad for at han vil dele sine erfaringer med oss under Yrkes-NM!

Spennende bakgrunn
Marco har en spennende bakgrunn. Han kommer opprinnelig fra Libanon, men familien valgte å flytte til Norge da Marco var ti år gammel. Han har 5 NM-titler i basket og er coach for deltakere på landslaget i andre idretter, og også for det norske Yrkeslandlaget. I disse dager lager han TV-program om barn som er blitt bortført, og dette blir å se på TV2 i januar neste år. Marco er en svært engasjert, sosial, klok og morsom person, som har mange erfaringer og tanker han deler med andre.

Marco Elsafadi vil være til stede alle dager under Yrkes-NM + Opplæringsdagan.

Ta egne valg
Han holder to foredrag hver dag om det å mestre og å tørre å ta egne valg. Disse seminarene henvender seg spesielt til ungdom som lurer på hva de skal velge videre i en jungel av muligheter. De henvender seg også til lærere og rådgivere i både ungdomsskole og videregående skole. Han vil også si noe under seminaret som er myntet på foreldre og foresatte på ettermiddagen
Se seminarprogrammet. http://worldskills.no/program/program-yrkes-nm-2014-article547-357.html

Det er gratis inngang på seminarene og ingen påmelding. Seminarene foregår på møterom K 4 i Trondheim Spektrum.

 Fellesstand NHO og LO: Konkurranser og forberedelser til arbeidslivet

Fremtidens vinnere i arbeidsmarkedet er de med fagbrev. Det viser ulike undersøkelser, blant annet NHOs Kompetansebarometer hvor 5300 bedrifter blir spurt om framtidens kompetansebehov. I år har NHO og LO felles stand under arrangementet i Trondheim Spektrum. Her vil vi vise mangfoldet av karriereveier et fagbrev kan gi deg. Hva er det viktig å huske på når du skal velge? Hvordan forberede seg på arbeidslivet? Hvilke plikter og rettigheter har du? Hvordan kapre den beste læreplassen? Kom til hall B og bli med på konkurranser, se filmer og møt lærlinger og  unge fagarbeidere  som har tatt valg og som gjerne deler sine erfaringer. 

28., 29. og 30. oktober kl. 09:00-12:00 Hvilke jobber kan du få med fagbrev?

Bli med på konkurranser, se filmer, møt lærlinger, unge fagarbeidere og bedrifter og hør om deres opplevelser og hverdag. Målgruppe: ungdomsskoleelever.

28. og 29. og 30. oktober kl. 12:00-15:00 Fra yrkesfag, til fagbrev og videre i livet 

Hvilke muligheter gir ett fagbrev deg? Hør om dine rettigheter og plikter i arbeidslivet og lær hvordan du kaprer den beste læreplassen. Målgruppe: yrkesfagelever på videregående skole.

28. eller 29. oktober kl. 16:30-17:10: Du er ditt barns viktigste karriererådgiver - Bli den beste!
Hva skal barnet ditt arbeide med om noen år? Det mener du sikkert han eller hun må velge selv, men du ønsker selvfølgelig å bidra med gode råd. Vet du hva du bør svare når du blir spurt om valg av utdanningsprogram eller jobbmuligheter? Et kort-kort seminar under Yrkes-NM kan gi deg noen svar. Husk, du er ditt barns viktigste karriererådgiver!

Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, NAV, LO og NHO inviterer foreldre og foresatte til ettermiddagsseminar der vi snakker om din rolle som foresatt, samtalepartner og rettleder. Marco Elsafadi fra Mestrenes Mester kommer. Han har lang erfaring med å jobbe med ungdom, og vil snakke om gode valg og den gode samtalen.  

NAV og NHO vil beskrive hvilken kunnskap man mener fremtidens arbeidsmarked trenger. I tillegg vil du høre erfaringer fra en ungdom og hennes vei mot yrkeslivet.  

28 oktober kl. 1500-1600: På rett vei – Et løft for fagutdanningen

Hvordan kan vi sikre en enda bedre fagutdanning i Norge? Hva mener NHO og LO bør gjøres? Hva mener politikerne?  Du møter ledelsen i LO og NHO og det blir debatt mellom stortingsrepresentantene Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet og Kent Gudmundsen fra Høyre.

29. oktober kl. 1500-1600: Kraften i offentlige anskaffelser – Hvordan sikre bruk av lærlinger Seminar om potensialet i lærlingeklausulen etter en modernisering og om hvordan den best kan integreres og brukes i det offentlige innkjøpsregimet. Hvordan sikre en god dialog mellom innkjøper og bedrift. Du møter Trude Tinnlund fra LOs ledelse, Arnhild Dordi Gjønnes advokat i NHO, samt flere lokale aktører.

 

Se mer om Yrkes-NM + Opplæringsdagan på: www.yrkes-nm.no

 

 

Kontakt oss

Ingveig Holand Wahl

Seniorrådgiver

NHO Trøndelag

ingveig.wahl@nho.no
Telefon
97166891