Månedens bedrift: Borge Hotell

Unn deg koselig lesing om Kari Bakke og hennes unike hotell i Husøysundet

Månedens NHO-bedrift

Kari Bakke fører en stolt hotelltradisjon videre på Borge i Tønsberg- og Nøtterøyskjærgården

Publisert 05.07.17

Vestfold og Telemark

På 1700-tallet ble det bygget seilskip på Husøy, og på 1800-tallet etablerte skipsreder Balthazar H. Hauff sitt bruk der Borge Hotell i dag er i full drift. I tillegg til det vakre herskapshuset fikk gården mange hus, med stallplasser til utleie, sauefjøs og hønsehus med rugeri. I  tillegg til driften av verft og gårdsbruk, drev eierne den gangen kull- og vedforretning, dampskibsekspedisjon ved brygga og Husø sommerpensjonat! 

Her var et kurbad med badekar og vedfyrt kokerom for gytje fra Myrasundet, tang og einernåler. Denne svovelholdige,  kalsiumkarbonatrike og illeluktende massen ble tørket og brukt i badene for å lindre giktsmerter og for generelt velvære. Gjestene ble etter badene dasket med bjerkeris og våte laken, og hvilte så ut dekket av tang og tare!
 
I 1898 kjøpte Karl Borge eiendommen, og hustruen Nora åpnet Borge pensjonat  i 1904. Her var det til tider 80 spisende gjester, og på lørdager var det dans med tre-manns orkester. Det var seks daglige avganger med båt til Tønsberg og hver dag gikk rutebåtene «Jarlsberg» og «Horten» til og fra Kristiania. 
 
I 1953 ble driften overtatt av sønnen Karl Anton Borge og hans kone Ellen. De fikk hotellbevilling i 1955 og navnet ble da endret til Hotell Borge. I 1953 skrev Tønsberg blad at "hotellet har nå alle moderne bekvemmeligheter, som varmt og kaldt vann på værelsene, karbad og dusjbad. Piano finnes selvfølgelig i spisesalen, - som har fått nytt dansegulv, og ellers besørger en moderne radiogrammofon musikken". 
 
I dag er det Kari Bakke som eier og driver hotellet, etter å ha jobbet her fra 1963 og drevet siden 1986. Hun er glad i gjestene sine, det merkes på antall stamgjester og kunder som kommer tilbake år etter år. I 1953 var det også slik, da det sto følgende i Tønsberg Blad: «I en kort samtale med stedets eldste gjest, Fru Marinekaptein Hanssen fra Oslo, får vi høre at hun trives like godt nu, som for første gang hos Borges i 1916».

Fortsatt er det mulig å få fullpensjons ferie på Borge i juli, og resten av året feires bryllup og selskap av ulike slag i tillegg til møter, kurs og konferanser. I hjemmekoselige, idylliske omgivelser kan man benytte hotellets korthulls golfbane, puttegreen, tennisbane, et deilig oppvarmet utendørsbasseng med sjøvann, strand og brygge, robåter eller utstyr til krabbefiske!  
 
Det er virkelig en hjemmekoselig og raus stemning på hotellet, noe også de ansatte vet å sette pris på. Elisabeth Hofer Dahl har vært på Borge siden hun var 12 år, og har etter endt utdanning jobbet som kontor- og resepsjonssjef med ansvar for booking av kurs og selskaper. I tillegg har hun regnskap og lønn og er ansvarlig for Husøy Golfklubb.  
 
Kari er veteran i NHO Reiseliv og har hatt mange verv og roller til glede for andre medlemmer i regionen. Hun har deltatt på de fleste landsmøtene og har hatt glede av medlemskapet. Nettverket og vennskapet med andre ledere har vært viktig og hyggelig, og medlemsfordelene er mange, ikke minst den gode non-profit innkjøpsordningen.  
 
Som eier vet Kari også å sette pris på NHOs arbeid med politiske saker, for eksempel arveavgift og eierskifte. For det er spennende år i vente, Kari Bakke har fått en arvtaker, niesen Anja Bakke Bleikvassli. Hun har vokst opp på Helgeland i Nordland, men har tilbrakt de fleste feriene i sitt liv på hotellet. Anja har studert økonomi og administrasjon og fordypet seg i turisme. Nå gleder hun seg til å føre arven videre i samme stil og tradisjon  som sine forgjengere. Det skal oppgraderes og vedlikeholdes, men Bakke Bleikvassli vil holde fast på det Borge har vært og er.  

Hotellet vil fortsette å ansette lærlinger og ta vare på de 
tradisjonene som lokalbefolkningen setter så pris på, som den 
ukentlige golfrunden for seniorer eller konserter i samarbeid 
med kulturlivet. Og det er ikke alle hotell som kan tilby møterom med antikviteter i stabbur og bryggerhus!