Månedens bedrift: Aven AS i Holmestrand

Aven ligger idyllisk til langs Sørbyveien ved Holmestrand. De produserer engangspaller og emballasjeprodukter. Det er en sprek 90-åring som nå får ny sjef.

#205

Svein Olav Munthe, daglig leder i Aven AS - Fotograf: Jon Grimsgaard

Publisert 31.07.17

Vestfold og Telemark

 

Vi skal ha den beste lønnsomheten i bransjen - Svein Olav Munthe

Snart 90-års jubileum

Det hele startet i 1928 da Heine Aven startet opp sitt ambulerende sagbruk i Holmestrand. Etter hvert startet de produksjon av treemballasje med Hydro Aluminium som stor kunde. Hydro var grunnlaget for etableringen, og er fortsatt blant de største kundene. 

De har gjort en del oppkjøp gjennom tidene. Det siste tilskuddet på stammen er Tingstad Trelast i Porsgrunn. Det er derfor lange tradisjoner den nye sjefen skal føre videre. Svein Olav Munthe overtok roret formelt 1. juni 2017 på den tradisjonsrike bedriften som nå har rundt 50 ansatte.

En krevende tid

De har hatt opplevd et stadig tøffere marked, og 2015-2016 har vært krevende. Men med organisasjonutvikling, fokus på lønnsomhet og ivesteringer i bl.a en ny robotlinje til rundt 5 millioner, skal dette være med på å sikere lønnsomheten i fremtiden.

Roboter hos Aven  - Fotograf: Jon Grimsgaard

#205

Denne helautomatiserte linjen styres av en mann, hvor flere roboter jobber sammen og gjør hele operasjonen med sammensetning, spikring og stabling av ferdige paller. Med korte omstillingstider gir det en stor fleksibilitet og de er da konkurransedyktige også på mindre serier. De har mye spesialproduksjon og spesielle løsninger. Det medfører at de har en rekke produkter som ikke kan automatiseres. Det betyr at de har en avdeling der det fortsatt er manuell produksjon. Og her kreves det dyktiktige fagfolk.

Manuell produksjon hos Aven  -  Fotograf: Jon Grimsgaard

#205

I varesortimentet deres er det over 1.000 artikler. De skreddersyr emallasjeløsninger for sine kunder og er også en samarbeidspartner på logistikksiden. Med et så stort sortiment betyr det at de har mange kunder, blant annet ABB, Wilhelmsen Chemicals, Glava, Hydro Aluminium, Jøtul, Asak, Steni og Isola for å nevne noen. Men også mange mindre bedrifter. De leverer stort sett på hele Østlandet. De er ISO-sertifisert og har det de trenger av godkjennings-ordninger. De kjøper inn et betydelig volum trelast til produksjonen. 

Høy trivsel og lavt fravær

Aven var blant de første som ble IA-bedrift i Vestfold og har et meget lavt sykefravær og svært liten turn-over. Det betyr at de ansatte trives. De har også mange gode historier med tilrettelegging som har holdt folk i arbeidslivet og at de har ansatt mennesker som har hatt problem med å komme inn i arbeidslivet.

Kontakt oss

Jon Grimsgaard

Bedriftsrådgiver

NHO Vestfold

jon.grimsgaard@nho.no
Telefon
92287375