En vegg full av stjerner

På veggen i venterommet hos Mentro i Førde blir man møtte av en vegg med stjerner i grønt og lilla.

#205

På veggen i venterommet hos Mentro i Førde blir man møtte av en vegg med stjerner i grønt om lilla. På hver stjerne står det et bedriftsnavn. "Det er en for hver som vi har bistått på veien til jobb" sier Robert Dahl, driftsleder i Mentro. Fotograf: Ragnhild Friis-Ottessen

Publisert 06.09.16

Sogn og Fjordane

På veggen i venterommet hos Mentro i Førde blir man møtt av en vegg med stjerner i grønt om lilla. På hver stjerne står det et bedriftsnavn. "Det er en for hver som vi har bistått på veien til jobb" sier Robert Dahl, driftsleder i Mentro. "når noen går over fra oss til lønnet arbeid markere vi dette med en stjerne som sier hvor de er ansatt. Det er en fin påminnelse for oss som jobber med dette, og motivasjon for de som kommer til oss."

Mentro er lokalisert midt i Førde, omgitt av et stadig voksende næringsliv. Og skal man få mennesker som står utenfor det ordinære arbeidslivet inn i jobb i dag er det viktig å kjenne de som ansetter. Robert har rollen som Key Account Manager, kort kalt KAM i NHO satsingen Ringer i Vannet. Prosjektet drives av NHO og har som målsetting å motiverer NHO sine medlemsbedrifter til å ansette mennesker som har hull i CV-en.

En vanlig dag for Robert består nettopp i å ha oversikten over hva som er av stillinger i området han jobber. Regionsansvarlig for Ringer i Vannet Vest, Ragnhild Friis-Ottessen har tatt turen til Mentro for å hilse på noen av samarbeidsbedriftene.

Først går turen til Naustdal Dampbakeri. Inne på konditoriet henger en av de ansatte opp en rekke med fagbrev, og disken bugner med fristene bakverk. Martin Berntsen, daglig leder på Naustdal dampbakeri forteller at han har gitt seg selv strenge restriksjoner angående bollespising i hverdagen. Han hilser blidt på Robert. "Vi har et godt samarbeid med Mentro, og har flere samarbeidsplaner med de" sier Berentsen. Naustal Dampakeri åpnet nylig kafeen Olefine, og har nærmere 60 ansatte.

Etter besøket her går turen til Berge & Co. Øyvind Berge er midt i en stor ombyggingsprosess, men tar seg tid til et møte med Robert. Berge & Co er Sogn og Fjordanes største bilforhandler med lokalisasjoner i Førde, Stryn, Måløy, Sogndal og Florø. Øyvind lytter interessert til erfaringer Ringer i Vannet prosjektet har hos bilbransjen "dette er en spennende måte å samarbeide på, og vi i Berge & Co ønsker selvsagt å samarbeide med Ringer i Vannet på samtlige av våre destinasjoner".

Direktør Odd Erik Gullaksen hos Scandic Sunnfjord Hotell forteller om en god sommersesong, som ikke later til å være over enda. Han og Robert snakker løst om samarbeid frem mot julebordsesongen. "Hos oss ser vi at det ikke nødvendigvis er karakterene på vitnemålet som er det viktigste, men orden og oppførsel" sier Odd Erik. "vi tror på å gi folk en ny mulighet."

Så går turen til vakre Stongfjorden og Norsk Bergsikring, og en smilende Roy Sævik. Bedriften jobber med rassikring i hele Norge, og har opplevd en enorm vekst de siste årene. Robert og Roy diskuterer kompetansekrav og hvordan man kan prekvalifisering kandidater til arbeid hos Norsk Bergsikring.

På vei til siste bedrift ut snakker Robert om viktigheten i å gjøre akkurat dette: uformelle besøk hos bedriftene for å høre hva som skjer i markedet. Firda Billag er siste bedrift på runden og daglig leder Peter Midthun er ingen hvem som helst i Ringer i Vannet sammenheng. Firda Billag var nemlig første bedrift til å motta Ringer i Vannet diplom da de for tre år siden ansatte en bussjåfør nettopp ved hjelp av Mentro. "en flott ansatt som jobber hos oss enda," sier Peter. Og på veggen hos Mentro er det kanskje nettopp den stjernen som skal gi inspirasjon når en ny jobbsøker kommer inn døren.

På veggen i venterommet hos Mentro i Førde blir man møtte av en vegg med stjerner i grønt om lilla. På hver stjerne står det et bedriftsnavn. "Det er en for hver som vi har bistått på veien til jobb" sier Robert Dahl, driftsleder i Mentro.

På veggen i venterommet hos Mentro i Førde blir man møtte av en vegg med stjerner i grønt om lilla. På hver stjerne står det et bedriftsnavn. "Det er en for hver som vi har bistått på veien til jobb" sier Robert Dahl, driftsleder i Mentro.