- Alfa og omega å ha en jobb

Hedda setter pris på å ha et arbeid å gå til etter å ha vært utenfor arbeidslivet. Nå er hotellet hun jobber for ranket som Oslos nest beste av magasinet Monocle.

- Jobb er alfa og omega, mener Hedda.

Publisert 23.10.14

Ringer i vannet

Det lille, kule hotellet, PS:hotell, som blir plassert i en sandwich med The Thief over og Grand Hotel under, av det prestisjefylte trendmagasinet Monocle , er ikke helt som andre hotell. For dette hotellet, som åpnet høsten 2011, driver opplæring og utvikling av mennesker som skal tilbake i arbeidslivet. En av dem er Hedda.

- Det har skjedd en veldig forandring

Og hun vet hva det vil si å ha en jobb å gå til etter å ha vært utenfor arbeidslivet i mange år.

-  Jeg hadde ikke vært i arbeidslivet på ti år da jeg begynte å jobbe her i 2012. Jeg hadde ikke noe selvtillit på det området i det hele tatt. Så det har skjedd en veldig forandring.

For Hedda er arbeidserfaringen hun får ved å jobbe her gull verdt. Her får hun og andre som har fått erfare at livet ikke alltid går som planlagt, mulighet til å komme inn i arbeidslivet. For da hun ble syk mens hun studerte, og det ene tok det andre, ble hun værende utenfor jobb i flere år. Men nå er hun altså tilbake på sporet.

-  Jeg har vært her i to år, og det siste halvåret har jeg fungert som assisterende resepsjonssjef. Det har vært veldig utfordrende. Mye å gjøre. Det er et stort ansvarsområde. Jeg har lært enormt mye på disse to årene. Jeg har lært kjempemye.

Telefonen ringer. Gjester sjekker ut og betaler. Og det er nye elektroniske bookinger. Det er hektisk på PS:hotell en vanlig formiddag. Men for Hedda er ikke det noe problem. Hun nyter å føle seg nyttig.

-  Da jeg var yngre tenkte jeg aldri at det å være arbeidsledig hadde så mye å si for en selv personlig. Jeg tenkte «ja, ja Man har dagpenger så man klarer seg». Men etter å ha vært utenfor arbeidslivet i ti år, så er det faktisk alfa og omega det å ha en jobb. 

-Tetter hull i CVene

Nå håper hun å snart få en ordinær jobb. For PS:hotell er en del av NHO-prosjektet «Ringer i vannet», som satser på at så mange som mulig av NHOs 21.000 medlemsbedrifter i større grad enn før skal få dekket sitt behov for arbeidskraft gjennom rekruttering fra attføringsbedriftene. Og aldri før har attføringsbedriftene fått så mange folk inn i vanlig arbeid hos NHO- bedriftene som nå, sier direktøren i NHO Service.

-  I 2013 fikk vi 6000 tilbake til jobb. Det er bra. Vi tetter hull i CVer og får folk tilbake i jobb. I år regner vi med å få enda flere tilbake til jobb, takket være det tette og gode samarbeidet med næringslivet, sier Johan Martin Leikvoll, direktør i NHO Service.

Det er gode nyheter for næringslivet som trenger mer ressurser, samfunnet forøvrig og ikke minst for den enkelte som står utenfor arbeidslivet.

 - Det å ha kollegaer, og føle at du er nødvendig for at det skal gå rundt her, det er utrolig viktig. Jeg tror alle mennesker trenger en bekreftelse på det, sier Hedda.