- Jenter, velg realfag!

- Hvis du er lur tenker du motstrøms. Ikke la deg påvirke av dem som fraråder deg å satse på olje og gass, sa stortingsrepresentant (H) Kristin Vinje til 250 jenter som brukte kvinnedagen hos Norsk olje og gass for å bli inspirert til å velge realfaglig utdanning.

Kristin Vinje, Stortingsrepresentant (H). Foto: Einar Fannemel, Norsk olje og gass

Kristin Vinje, Stortingsrepresentant (H). Foto: Einar Fannemel, Norsk olje og gass

Publisert 09.03.17

Arbeidslivspolitikk

For åttende året på rad fyltes Næringslivets Hus av 10. klassinger, vgs-elever, deres mødre, rådgivere og lærere for å treffe rollemodeller, og bli inspirert.

- Jenter utgjør om lag 60 prosent av studentene i Norge, men bare 20 prosent av de ansatte i olje- og gassindustrien, dette bildet må vi endre, sier Evelyn Blom-Dahl i Norsk olje og gass. - Vi ønsker flere jenter velkommen til oss!

Se også: Jenter og teknologi

Vil øke kvinneandelen

Årets Jenter for realfag ble arrangert i samarbeid med Tekna. Statssekretær i OED, Ingvil Tybring- Gjedde, Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) og flere rollemodeller med realfagsbakgrunn delte sine erfaringer fra olje- og gassindustrien, bygg og anlegg, teknologiutvikling og satsingen på fornybar energi.

- Olje- og gassnæringen vil også i fremtiden være Norges viktigste næring, men vi må utvikle ny teknologi for å redusere utslippene. Dere unge er født og oppvokst med teknologi og er bedre i stand enn min generasjon til å løse mange av de store utfordringene, sa statssekretær i Olje- og energidepartmentet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, da hun besøkte Jenter for realfag på kvinnedagen.

I tillegg til statssekretæren fikk jentene også treffe geologer, fysikere og stortingsrepresentant Kristin Vinje, som har en doktorgrad i kjemi. Vinje forsikret jentene om at realfag er en god utdannelse som det vil være bruk for i fremtiden.

Gå mot strømmen

- Vi trenger realfagskompetanse for å løse alle de store samfunnsutfordringene innen helse, energi og klima. Olje- og gassaktiviteten vil være en viktig del av vårt næringsliv i mange år fremover, så det bekymrer meg at søkertallene til petroleumstrettede studier går ned. Selv om det er relativ nedgang i oljeaktiviteten akkurat nå vil dette snu. Hvis du er lur tenker du motstrøms og lar deg ikke påvirke av de som fraråder deg å satse på olje og gass, sier Vinje.

Stor pågang

Pågangen til årets Jenter for realfag er sjelden stor. - Det viser at det heldigvis er stor interesse for realfag. Vi håper at de kvinnelige rollemodellene kan inspirere og vise mulighetene som finnes for de unge, slik at kvinneandelen på sikt vil øke, sier Blom-Dahl.
De siste årene har det vært en relativt stabil søkermasse til realfaglig utdanning. Derimot har petroleumsingeniør og geologi opplevd kraftig nedgang.

- Vi ønsker å snu denne trenden. Derfor har vi i år spesielt stor oppmerksomhet på petroleumsfagene, sier Blom-Dahl.

Les Kristin Vinje: Jenter, vi trenger dere - velg realfag!