- Like viktig som opptrening er et system som ser hele deg

Under sykkel-VM i fjor ble landslagets sykkelmekaniker Tommy Josefsen skadet i en bilulykke. På Godthaab Helse og Rehabilitering får han hjelp både fysisk og mentalt.

En bilulykke under sykkel-VM i fjor høst rammet landslagets mekaniker Tommy Josefsen (38). Det er snart seks måneder siden ulykken og Josefsen er fortsatt i rehabilitering på Godthaab Helse og Rehabilitering.

Publisert 10.03.15

Arbeidslivspolitikk

Tommy Josefsen vet han er heldig som fortsatt lever etter en alvorlig kollisjonen under sykkel-VM i spanske Ponferrada 28. september 2014. Tommy satt i en følgebil som kolliderte med et tre da sjåføren, landslagssjefen for sykkellandslaget, Stig Kristiansen, ville unngå å kjøre på noen tilskuere som hadde forvillet seg ut i veibanen.

Hardt skadet

Begge lårbeina til Tommy ble brukket rett over knærne i ulykken. Også begge armene ble brukket. Albuen ble knust. Det var brudd i en ryggvirvel, og fire brudd i bekkenbeinet. Fortennene ble slått ut.

Tommy ble fløyet fra sykehuset i Spania til Norge og har gjennomgått tre operasjoner ved Ahus og Ullevål sykehus før rehabiliteringen startet med 14 uker på Sunnaas sykehus. Han ble overført til et lengere opphold på Godthaab Helse og Rehabilitering i Bærum. Der fikk han hjelp til både opptrening og det praktiske som måtte ordnes i forbindelse med ulykken. 

Ventet fire måneder på NAV-penger

- Mange tror at rehabilitering bare dreier seg om fysioterapi og trening. Like viktig er et system som ser hele deg og tar seg av de mange ulike utfordringene som følger etter skader. Jeg har fått god hjelp til fysisk og mentalt å komme gjennom prosessen, sier Tommy.

Han måtte leve i fire måneder på egne sparepenger fordi det kom null og niks fra NAV.

- Det mest frustrerende i rehabiliteringstiden har vært å vente fire måneder før jeg fikk penger fra NAV, sier han.

En sosialrådgiver ved Godthaab Helse og Rehabilitering tok seg av papirarbeidet og det ble gull verdt.

- Det var overraskende at NAV skulle være så vanskelige. Heldigvis har Godthaab en sosialrådgiver som hjalp meg slik at jeg til slutt fikk det jeg har krav på, forteller Tommy.

Underveis skulle han blant annet betale en skyhøy regning for utslåtte tenner.

Ser fram til å komme tilbake til jobb  

- Jeg gleder meg til å komme ut av rullestolen og tilbake på jobb. Dette har tatt mye lengere tid enn jeg først trodde, sier Tommy.

Han setter stor pris på hjelpen han har fått på Godthaab.

- Jeg hadde mer enn nok med å komme på bena igjen. Å sloss med NAV har jeg ikke hatt krefter til. Jeg er veldig takknemlig for de ressursene de har på Godthaab, sier Tommy.

5 april er det verdenscup for U23-ryttere i Belgia, Frankrike og Nederland, og Tommy har lenge håpet og være klar til innsats for laget, mens det spørs om han rekker det. 

Les hele historien til Tommy her

Raskere tilbake til jobb med bedre hjelp

17. mars  er Tommy Josefsens sterke historie om det store smellet og livet etterpå et innslag på konferansen "På helsa løs". Konferansen tar tak i viktige utfordringer innen rehabilitering. 

Svært mange nordmenn kunne kommet raskere tilbake til jobb om de fikk bedre hjelp. Konferansen arrangeres av NHO Service og Rehabilitation International (RI) Norge.

 Mer om konferansen på Helsa Løs