Dette lærte Kristin Skogen Lund i sin første sommerjobb

Innspurten for å skaffe seg sommerjobb er i gang. – Den første jobben kan bli en av dine viktigste erfaringer i livet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Kristin Skogen Lund på en brygge i Arendal

– Da jeg var 16 år satt jeg ved samlebåndet hos Kefas og pakket Krone kaffe. Jeg startet grytidlig og jobbet fra sju til tre. Det luktet kaffe av hele meg og det tok noen år før jeg ble glad i å drikke det, sier Kristin Skogen Lund om sin første sommerjobb.

Publisert 26.05.16

Arbeidslivspolitikk

Selv husker hun godt sin første sommerjobb.

– Da jeg var 16 år satt jeg ved samlebåndet hos Kefas og pakket Krone kaffe. Jeg startet grytidlig og jobbet fra sju til tre. Det luktet kaffe av hele meg og det tok noen år før jeg ble glad i å drikke det, sier hun.

Slik ansetter du sommervikarer

NHOs administrerende direktør lærte mye i løpet av sin første sommerjobb.

– Jeg lærte å ha respekt for arbeidslivet. Den arbeidsmoralen de jeg jobbet sammen med hadde, at de trivdes, sto på, var lojale og ikke klaget på jobben. Det lærte meg både arbeidsmoral og ydmykhet.

Ta initiativ for å skaffe deg sommerjobb

Hun oppfordrer alle ungdommer til å være aktive for å få seg en jobb.

– Det er kjempefint med unge som tar initiativ og får seg en sommerjobb. Det er ikke alltid så lett, men jeg vil oppfordre alle til å gjøre det. Det er så nyttig å få seg erfaring. Det er ikke så nøye akkurat hva du gjør, men det å ha en jobb og ha ansvar, det er veldig lærerikt. Sommerjobben gir en helt annen læring enn du kan få på noen utdanningsinstitusjon, sier Kristin Skogen Lund.

Sommervikarer er en god investering

NHO-sjefen oppfordrer samtidig arbeidsgivere til å gjøre noe for å ta inn ungdom.

– Det er en verdifull investering. Du kan oppdage talentfulle ungdommer som du har lyst skal jobbe for deg når de er ferdig utdannet.

Hennes råd til arbeidsgivere er å følge reglene for ansettelse av sommervikarer, være tydelige og legge vekt på gode innføringer i arbeidsoppgavene.