NEDBEMANNING:

Fortsatt mulig å nedbemanne i deler av bedriften

Ansiennitet ved nedbemanning er ikke strengere for tariffbundne bedrifter. Det slår Arbeidsretten fast i en ny dom.

#205

– Betydningen av ansiennitet ikke blir endret med dommen i Arbeidsretten, sier Nina Melsom i NHO mener Foto: Moment studio.

Publisert 23.06.16

Arbeidslivspolitikk

– Det er viktig for våre medlemsbedrifter at betydningen av ansiennitet ikke blir endret med denne dommen, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsrettsavdelingen i NHO. Gresvig-dommen fra Høyesterett gjelder også for tariffbundne virksomheter, fortsetter Melsom.

Les mer om Gresvig-dommen.

I denne konkrete dommen handlet det om definisjonen av utvalgskrets ved nedbemanning, altså hvilken del av bedriften som var omfattet av den aktuelle nedbemanningen. Arbeidsretten slo fast at oppsigelsene av tre sikkerhetsvakter i Nokas, som var ansatt ved helikopterterminalen på Sola, var tariffstridige og ugyldige.

Nokas sa opp de tre blant annet basert på en vurdering av ansiennitet ved helikopterterminalen på Sola, i stedet for å vurdere ansienniteten for en større del av selskapet. Arbeidsretten slo fast at utvalgskretsen var for snever i dette tilfellet.

Dette må du tenke på ved nedbemanning.

Det var LO som tok denne saken inn for Arbeidsretten på vegne av Norsk Arbeidsmandsforbund, og NHO som representerte arbeidsgiver.

Utvalgskrets og kriterier ved nedbemanning:

  • Utgangspunktet for utvalgskretsen er hele bedriften, men det kan innsnevres dersom det foreligger saklig grunn. Bedriften må vurdere dette konkret og det må begrunnes.Flere kriterier kan være naturlig å vektlegge.
  • Både Høyesterett og Arbeidsretten har påpekt at geografi, bedriftens økonomiske situasjon, innarbeidet praksis og om det er en enkelt nedbemanning eller en løpende prosess det er tale om kan tillegges vekt, og ikke bare ansiennitet.

Les hele dommen fra Arbeidsretten.

Kontakt oss

Nina Melsom

Direktør

Arbeidsliv

Nina.Melsom@nho.no
Mobil
97540917
Margrethe Meder

Avdelingsdirektør/Advokat (H)

NHOs advokattjenester

margrethe.meder@nho.no
Mobil
91731919