Endelig tillatelse til Nussir

Nå er gruvedrift i Nussir og Ulveryggen i Kvalsund kommune et stort steg nærmere realisering.

#205

Øystein Rushfeldt, leder Nussir, er her på kobberforekomsten i Kvalsund. Foto: Privat.

Publisert 19.12.16

Energi og klima

NHO applauderer regjeringens vedtak om Nussir. Oppstart av kobberutvinning i Nussir og Ulveryggen vil gi verdiskaping og arbeidsplasser i Finnmark, og økt tilgang til verdens kanskje "grønneste" mineral.

Etter snart ti år med saksbehandling kan Nussir nå starte utvinning av kobber i Kvalsund kommune i Finnmark. Nussir-prosjektet vil gi arbeid til rundt 150 ansatte, i tillegg til betydelige oppdrag for andre leverandører.

Alt krever mineraler

En ny rapport fra NGU laget for NHO i forbindelse med NHOs årskonferanse 2017 viser at overgangen til en grønnere og mer klimavennlig verden bokstavelig talt tar oss inn i en ny steinalder.

- NHO er fornøyd med at regjeringen nå har sett betydningen av Nussir-prosjektet for verdiskaping, arbeidsplasser og for det grønne skiftet, og håper dagens vedtak også gir signal om en mer positiv innstilling til nye mineralprosjekter, sier Christoffer Sahl, seniorrådgiver i NHO.

Solceller, vindmøller, elbiler, smarttelefoner, batterier og strømledninger – alt krever mineraler. Nussir er en betydelig kobber-forekomst i Finnmark. Kobber trengs i alt som går på strøm, og etterspørselen er sterkt økende. En elbil inneholder for eksempel tre ganger så mye kobber som en konvensjonell bensin eller dieselbil.

Må bli enklere og raskere å få igang gruvedrift

Det er stort behov for forenkling og samordning av saksbehandlingen for mineralprosjekter. Norge bør også gjøre en større innsats for karlegging av mineralressurser på norsk territorium.

-  Dette er tidenes julegave til Kvalsund samfunnet, sier Øystein Rushfeldt, administrerende direktør i Nussir.

Nussir ASA trenger også driftskonsesjon for å starte opp. Dette vil ta noe tid. Det er Direktoratet for Mineralforvaltning som gir en slik konsesjon. 
- NHO lover å følge denne prosessen tett opp, sier Målfrid Baik, regiondirektør NHO Finnmark & NHO Troms og Svalbard. 

- Jeg håper dette går i orden og at vi kan starte driften til jul neste år, sier Rushfeldt.