Hver fjerde krone kommer fra olje- og gassvirksomheten

- Inntektene fra oljevirksomheten er det som gjør det mulig for Norge å være verdens beste velferdssamfunn, sier Karl Erik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass. De har regnet på hva det vil koste hvis oljekranene skrus igjen.

Dersom Norge skrur igjen oljekranene, må hver og en av oss betale 52 000 kroner mer i skatt i året for å opprettholde dagens velferdsnivå.

Publisert 19.12.15

Energi og klima

Til VG skisserer Norsk olje og gass et inntektstap på 140 milliarder kroner årlig. Det er en effekt som vil komme gradvis, men som vil være merkbar fra 2020. I følge avisen har flere etter klimaavtalen i Paris tatt til orde for at Norge må stanse oljevirksomheten for å nå klimamålene.

- Hvis vi velger å la olje- og gassressursene bli liggende, velger vi også et dårligere skoletilbud, et dårligere helsetilbud og mindre trygghet for fremtidige pensjoner, sier Schjøtt-Pedersen til avisen.

Les mer: - Vil gi Norge et velferdssjokk.

Norsk olje og gass har synliggjort hva dette tilsvarer i velferdstjenester:

  • Første til og med tiende klasse i grunnskolen koster 62 milliarder kroner årlig, barnehagene 48 milliarder kroner, jernbane 21 milliarder kroner og politi 16 milliarder kroner. Til sammen blir dette 147 milliarder.
  • Alle landets sykehus koster litt under 140 milliarder korner.

Les hele saken på VG Nett: Så mye koster det deg hvis oljekranene stanses.