NELFO

Komfyrvakten

På FNs eldredag, 1. oktober, arrangeres "Komfyrvaktkampanjen". Dette er en del av en felles nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid. Bransjeforeningen Nelfo er en av initiativtakerne.

Publisert 01.10.14

Forskning og innovasjon

Hvert år dør mange eldre i brann. Komfyren er hjemmets desidert største brannkilde. I anledning den nasjonale kampanjen mot brann laseres en egen komfyrvakt.

Hindrer brann

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er i branner om natten at flest omkommer. Da er det gjerne relativt unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, samtidig som de har lett for å sovne fra komfyren.

- Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB).

Slik virker komfyrvakten

Enkelt fortalt fungerer en komfyrvakt slik: En sensor er plassert i vifta over komfyren. Dersom det blir så varmt på koketoppen at det er fare for brann, gir sensoren beskjed til en bryter om å skru av strømmen til komfyren. Dermed kan en brann avverges. I alle nye elektriske anlegg skal det være en fast integrert komfyrvakt. Kravet gjelder for alle nye installasjoner og omfattende rehabiliteringer etter 1. juli 2010.

Felles nasjonal satsing

Bak kampanjen "Alt vi kan mot brann" står DSB, Norsk brannvernforening, Nelfo, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesternes landsforening, sakkyndige selskaper, Det lokale eltilsyn og Branninformasjonsforum.