Næringslivet skal lære av toppidretten

Går nye veier for å vinne digitaliseringskappløpet. Flere av landets største bedrifter etablerer et toppindustrisenter.

#205

Kristin Skogen Lund intervjues av NRK om Toppindustrisenteret sammen med konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke (tv.) Foto: Marius Saasen Strand.

Publisert 11.08.16

Forskning og innovasjon

– Vi er såpass små her i landet at vi trenger å samle kreftene og lære av hverandre for å virkelig få kraft i innovasjon og omstilling. Dette med digitalisering kommer til å påvirke oss grunnleggende og går på tvers av alle bransjer og industrier, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Se video: Hvorfor trenger vi et toppindustrisenter?

Mange norske bedrifter har kommet langt i automatiseringen, men det er fortsatt mye å hente på å dra nytte av de mulighetene som ligger i digitaliseringen. Big data og tingens Internett gir enorme muligheter for å analysere og styre produksjonsprosesser. Gevinstene ligger både i reduserte kostnader og i nye forretningsmuligheter.

– Vi håper at et toppindustrisenter vil styrke konkurransekraften vår nettopp fordi vi da vil kunne trekke enda bedre på de mange gode ressursene vi har ved å forene dem på tvers av bransjer og sektorer, sier Skogen Lund.

NHO har særlig ambisjoner om at toppindustrisenteret - i tillegg til å bringe norske miljøer i teknologifronten - kan være med å øke eksportpotensialet blant norske bedrifter, blant annet ved å gi dem tilgang til kompetanse og nettverk som de selv ikke besitter.

Erfaringen fra slike nettverk er at det er viktig med et langsiktig perspektiv, og at medstifterne av senteret er klare på hva de kan tilby tredjeparter. Dessuten må det være et balansert og gjensidig forhold mellom hva de forskjellige partene bidrar med i det praktiske samarbeidet. NHO er derfor glad for at så mange sentrale bedrifter har forpliktet seg til å delta over tid.

– Et initiativ som kommer fra næringen selv – på bakgrunn av et opplevd behov –kan man ikke annet enn å bejuble og støtte, sier Skogen Lund.

Toppindustrisenteret lanseres 16. august under Arendalsuka.