INDISK STATSBESØK

«Make in India»

Indias president ønsker enda tettere samarbeid med norsk næringsliv. Tirsdag åpnet han konferanse om norsk-indisk samarbeid.

Den indiske presidenten Pranab Mukherjee åpnet konferanse om norsk-indisk samarbeid i Næringslivets Hus.

Publisert 14.10.14

Internasjonalt

- Bli med på "Make in India"-initiativet til den nye indiske regjeringen, var budskapet til den indiske presidenten Pranab Mukherjee til norsk næringsliv. Han inviterte investorer og entreprenører til å utforske mulighetene for å investere i Indias infrastruktur.

Den Modi-ledede NDA-regjeringen, som overtok 26. mai, har tillatt opptil 100 prosent utenlandske direkte investeringer i jernbane infrastruktur.

- Stor nytte av investeringsmulighetene

Det er første gang den indiske presidenten besøker Norge. Og med H.M. Kongen, kunnskapsministeren, næringsministeren og ledere fra bedrifter og utdannings- og forskningsinstitusjoner fra både India og Norge til stede, åpnet Pranab Mukherjee i dag en konferanse om samarbeid innen næringsliv, forskning og utdanning mellom India og Norge.

- Nordmenn vil få full nytte av de nye investeringsmulighetene. De presenterer nå seg selv i India. Investeringer fra Norge kan regne med å gjøre stor suksess.

Viktig å samarbeide med India

Rundt 130 norske selskaper er aktive i det indiske markedet. Spesielt innenfor maritim sektor, offshore, vannkraft, IT/telekommunikasjon og energi/miljø er det muligheter for økt samarbeid. NHOs president Tore Ulstein sa det er en ære å ønske presidenten velkommen til konferansen om indisk-norsk samarbeid.

- Og enda mer gledelig nå bare dager etter at Den Norske Nobel komitee kunngjorde at fredsprisen går til Kailash Satyarthi’s, som jobber for barns rett til verdighet og utdanning.

NHO mener det er viktig for norsk næringsliv at Norge og India har et tett og godt samarbeid. Samhandelen mellom Norge og India var i 2013 på 4,4 milliarder kroner.

- Det er en stor ære å motta lederen for en av verdens største og viktigste nasjoner. Vi ser et stort potensiale for økt handel og investeringer mellom Norge og India, særlig innen energi, maritim sektor, sjømat og telekommunikasjon, sier NHOs næringspolitiske direktør Petter Haas Brubakk.

Fra venstre: Dr. Ajay Bakshi, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, næringsminister Monica Mæland, H.M. Kong Harald, President  Pranab Mukherjees, Minister of State, Heavy Industries & Public Entreprises Radhkrishnan P. og NHOs president Tore Ulstein.

Ulstein avsluttet åpningen av konferansen med å dele sin entusiasme.

- Jeg ser frem til kontakt, konkurranse og samarbeid mellom våre nasjoner i årene som kommer når det gjelder business, forskning og høyere utdanning.

Konferansen ble arrangert av NHO og Forskningsrådet/Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU).

Næringslivsdelen er organisert i samarbeid med NHOs indiske søsterorganisasjonen Confederation of Indian Industry (CII) og Norway India Chamber of Commerce and Industry (NICCI).

Kontakt oss

Torkel Thorsen

Seniorrådgiver

Internasjonal avdeling

torkel.thorsen@nho.no
Telefon
48108364