- Stikk, reis ut!

- Men kom så tilbake med erfaringer fra Europa, oppfordret europaministeren de 130 deltagerne på Ungdommens Europakonferanse i helgen.

Europaminister Vidar Helgesen åpnet lørdag konferansen. - Stikk, reis ut!, var hans oppfordring. Her fra et annet foredrag. (Foto: IME, NTNU)

Publisert 15.09.14

Internasjonalt, NHO Brussel

Konferansen, som er arrangert av ungdom selv gjennom ungdomspartier og andre ungdomsorganisasjoner, hadde i år temaet ”Vårt arbeidsliv i fremtidens Europa”.

Europaminister Vidar Helgesen åpnet lørdag konferansen og trakk frem viktigheten av økt kunnskap og bevissthet rundt Norges deltakelse i det indre marked.

Forsker ved Frisch-senteret, Simen Markussen, snakket om myter og muligheter i det europeiske arbeidslivet. 

– Å snakke om en tapt generasjon i Europa er å bruke for sterke ord, mente Markussen. 

– Arbeidsledigheten har begynt å falle, og krisen vil gå over, tror han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Dag Aarnes, Stein Reegård og Eirik Bergesen under Ungdommens Europakonferanse. Foto: Nikolai Fjågesund.

Godt samarbeid

I duellen mellom LOs sjeføkonom Stein Reegård og avdelingsdirektør i NHO, Dag Arnes, trakk de fram det gode samarbeidet mellom LO og NHO som en av de største fordelene ved organiseringen av det norske arbeidslivet.

- Tillit og samarbeid hever produktiviteten, mente Aarnes.

- Mye handler om hvordan vi rigger institusjonene våre, repliserte Reegård.

- Ikke gå stille i dørene

Til paneldebatt møttes både representanter fra næringsliv, organisasjoner og politikere med tema; Er norsk ungdom konkurransedyktige? Gründer og kommunikasjonsdirektør i Adecco, Even Roland, kritiserte både ungdom og næringslivet;

- Det er for få sommerjobber, internships og praktikantplasser. Det er næringslivets feil. Men det er også for mange unge som sitter stille og venter på å bli oppdaget, mente Roland, og oppfordret unge til ikke å gå stille i dørene.

Forfatter og journalist Simen Ekern snakket om Erasmus-generasjonen og oppfordret de unge til å ta del i debattene som foregår i Europa. En fin start er å delta på utvekslingsprogrammet Erasmus(+) som i år fyller 25 år.

– Om vi ikke deltar står vi i fare for å oppleve en intellektuell isolasjonisme, advarte Ekern.

Konferansen ble ledet av Eirik Bergesen.