- Vi må aldri ta EØS for gitt

- Vi må aldri ta Europas indre markedet og EØS-avtalen for gitt! Det gjelder særlig i disse tider, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund på Brexit-seminar denne uken.

#205

Fra NHO og NFDs indre marked-seminar mandag.

Publisert 02.12.16

Internasjonalt

Hva er viktig for norske bedrifter i veivalgene i Europa framover? Og hva tenker britene nå? Det var syvende gang Næringsdepartementet og NHO arrangerte seminar om det indre markedet, men temaet denne gang var mer spennende enn noensinne som følge av britenes oppsiktsvekkende beslutning om å gå ut av EU. Dette er viktig for Norge da det finnes over 200 norskkontrollerte selskaper i Storbritannia med til sammen rundt 17 000 ansatte. I 2015 var vår samhandel med Storbritannia 207 milliarder kroner.

EUs indre marked er verdens største åpne marked, og EU er Norges desidert største handelspartner.

- Jeg frykter at Brexit vil svekke EØS-avtalen og at anti-globaliseringsbølgen vil fortsette å rulle. Men jeg tror uroen i Storbritannia og USA mer handler om fordeling enn selve frihandelen som har gitt også de landene mer vekst og velstand. Her i Norge må vi aldri glemme den store betydningen EØS-avtalen har. Derfor er det godt å se de siste meningsmålingene som viser større oppslutning om både EØS og et norsk EU-medlemskap.

Kristin Skogen Lund ble mer personlig da hun nevnte at faren hennes i april 1945 var på vei hjem etter å ha sittet i tysk konsentrasjonsleir:

- Overalt så han enorme ødeleggelser. Så opplevde han at Europa skulle klare å reise seg i et gigantisk fredsprosjekt som skulle gi enorm vekst og god velstand til så mange millioner mennesker. Dette er intet mindre enn et mirakel. Vi må ta vare på dette!