– Tettere samarbeid med Europa vil gi mer forutsigbare rammer

Gründerne av Northern Lighting håper på et enda tettere samarbeid med EU. På den måten vil de kunne konkurrere med sine konkurrenter på like vilkår. 

Gründerne av Northern Lighting ønsker et tettere samarbeid med Europa.

Publisert 08.05.15

Internasjonalt

9. mai markeres EU-dagen flere steder i landet. Det er EUs unionsdag, og feires til minne om Schuman-erklæringen. Talen ansees som begynnelsen på den Europeiske Unionen. 

For Ove Rogne og Erlend Lappegards del skulle Norge gjerne var medlem av EU. De er gründere av lampe-design firmaet Northern Lighting , og har et marked langt utenfor Norges grenser.  

Må ha to lager

– Heldigvis har vi EØS-avtalen. Hadde det ikke vært for den, hadde vi kommet mye dårligere ut enn konkurrentene innenfor Europa, sier Rogne.

Men det at Norge ikke er medlem av EU, gjør deres hverdag litt mer komplisert enn den hadde trengt å være. For eksempel er logistikken litt vanskelig med tanke på lager og varebeholdning.

–       Siden vi ikke er fullverdig medlem, må vi ha to lager. Et i Norge og et i EU. Det koster penger, og det tar tid å frakte varer fra det ene lageret til det andre avhengig av hvor vi selger mest av en vare, utdyper Rogne. 

Kompliserer hverdagen

–       Det kompliserer vår hverdag. Vi må ha flere prosesser, og det blir komplisert i forhold til hvordan vi  håndterer vareflyten, supplerer Erlend Lappegard.

Så for dem ville det vært enklere om samarbeidet med EU var enda tettere.

-        Muligheten til å påvirke og være en del av det systemet, hadde gitt oss enkle og forutsigbare rammer. Da hadde vi kunnet konkurrere med våre konkurrenter på helt like vilkår, avslutter han.