Den største jobben starter etter Paris

Det er etter klimatoppmøtet de politiske målene og forpliktelsene skal settes ut i livet, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund på Ungdommens Europakonferanse.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund deltok på Ungdommens Europakonferanse og uttrykte optimisme foran klimatoppmøtet i Paris.

Publisert 03.11.15

Internasjonalt

Nærmere 150 studenter, elever og ungdomspolitikere møttes lørdag 31. oktober til Ungdommens Europakonferanse på Næringslivets Hus. Konferansen satte fokus på Norge og EUs rolle i klimaforhandlingene i Paris, og skapte både engasjement og debatt. Unge Høyre, Unge Venstre, KrFU, AUF og Europeisk Ungdom inviterte til konferansen, som var finansiert av NHO.

Skogen Lund understreket at tiden for å handle er nå, og hun trakk blant annet frem arbeidet i Calderón-kommisjonen, som hun selv er en del av. Kommisjonen har lagt frem to rapporter som viser at det er mulig å kombinere økonomisk vekst med klimagassreduksjoner. Skogen Lund roste også regjeringens beslutning om å knytte Norge til EUs klimarammeverk og avsluttet med at hun var optimist foran Paris-toppmøtet:

- Men den største jobben starter etter Paris. Det er da de politiske målene og forpliktelsene skal settes ut i livet.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sammen med Ragnhild Syrstad fra Studenter for EU Oslo.

Motiverte til handling

Leder av OECDs utviklingskomité Erik Solheim motiverte også de unge til handling under lørdagens konferanse:

- Skeptikerne og kynikerne endrer ikke verden. De som tør å drømme, de ser hva som mangler og så gjør noe med det. De endrer verden. Vær dem, var hans klare oppfordring til ungdommene.

Han advarte også både næringslivet og de unge mot å bli for komfortable:

- Norge gjør for lite for å omstille seg teknologisk. Kanskje har vi blitt late av oljerikdommen. Om vi ikke forstår behovet for omstilling kan vi ende opp som selskaper som Kodak og Nokia.

- Endrer ikke retningen

Direktør i Scatec Solar, Terje Osmundsen, la vekt på at næringslivet allerede er i gang med å gjennomføre det grønne skiftet. Styrken på avtalen kommer til å bestemme tempoet på utviklingen, men ikke retningen.

- Om vi får en sterk eller svak klimaavtale i Paris avgjør om vi får en raskere eller tregere gjennomføring av det grønne skiftet. Men det endrer ikke det fundamentale, nemlig at næringslivet kommer til å gjennomføre det grønne skiftet uansett.

Også bærekraftdirektør i Statoil, Bjørn Otto Sverdrup, kunne vise til konkrete eksempler på klimagevinsten av at næringslivet går i seg selv for å omstille virksomheten.

- Vi er et stort internasjonalt selskap, og hvert år går vi gjennom virksomheten vår for å se hva vi kan gjøre for å kutte klimautslipp. Den energieffektiviseringen vi har gjort bare i år tilsvarer utslippene fra om lag 200 000 kjøretøy.

- Et langt skritt frem, men ikke langt nok

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sa hun trodde det var store sjanser for at vi får en avtale etter klimaforhandlingene i Paris.

- Vi ligger an til å ta et langt skritt frem, men ikke langt nok. Det er fremdeles mye som gjenstår.

En avstemning blant konferansedeltakerne viste blant annet at ungdommene hadde stor tillit til næringslivet. På spørsmål om næringslivet gjør nok for å kutte utslipp, svarte over to tredeler at de mener næringen gjør det de kan, men at politikerne må lede. 

Kontakt oss

Anne Louise Aartun Bye

Seniorrådgiver

Internasjonal avdeling

anne.aartun.bye@nho.no
Mobil
92260139
Christoffer Sahl

Seniorrådgiver

Næringspolitisk avdeling

christoffer.sahl@nho.no
Mobil
92237855