WTO-gjennombrudd for IT

Etter tre års forhandlinger vedtok WTO på et møte i Nairobi en omfattende avtale om tollfri handel med informasjonsteknologi. – Her har Norge offensive interesser og derfor er dette et etterlengtet gjennombrudd, sier avdelingsdirektør i NHO Tore Myhre.

- Dette er den første avtalen om nedtrapping av toll i WTO på 18 år. Dermed viser medlemmene i WTO at de er i stand til å finne løsninger som gir reelle økonomiske gevinster, sier avdelingsdirektør Tore Myhre i NHO

Publisert 21.12.15

Internasjonalt

GPS-navigasjonssystemer som eksporteres av Kongsberg Gruppen vil merke denne avtalen.

 -  Det er generelt svært viktig å sikre slike internasjonale avtaler, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen til Finansavisen.  Han mener slike avtaler er særlig viktige for et lite land.

53 land har fremforhandlet avtalen, som omfatter blant annet produkter som medisinsk utstyr, komponenter i teknisk apparater, gps-navigasjon, telekommunikasjonssatellitter og berøringsskjermer. Alle WTOs medlemsland vil nyte godt av avtalen, ettersom landene som har undertegnet avtalen vil gi tollfri markedsadgang til eksportører fra alle andre land.

 -  Dette er den første avtalen om nedtrapping av toll i WTO på 18 år.  Dermed viser medlemmene i WTO at de er i stand til å finne løsninger som gir reelle økonomiske gevinster.  Vi er godt fornøyd med at Norge har vært en sterk pådriver i denne forhandlingsprosessen som har gitt norske bedrifter et så godt resultat, understreker Tore Myhre.