Yrkes-EM

– Opplevelse for livet

– Det er helt fantastisk å være her, sier helsefagarbeider Stine. Sammen med 12 andre norske fagarbeidere konkurrerer hun om å bli best i Europa. Dagens utfordring: Dame med diabetes.

SE VIDEO: Møt helsefagarbeiderne Stine og Marita under Yrkes-EM

Publisert 02.10.14

Kompetanse og utdanning

– Vi har akkurat hatt en oppgave med en dame som hadde diabetes. Vi blir bedømt på forskjellige ting, som hygiene, ergonomi og hvordan vi ivaretar pasienten, forteller Stine Birgitte Harsem Kipperberg ivrig.

Hun jobber til vanlig på Stavanger universitetssykehus. Men denne uken er hun i Lille i Frankrike sammen med Yrkeslandslaget for å forsvare Norges ære under Yrkes- EM.

– Hundre prosent korrekt

Arrangementet har mer enn 400 deltakere. Hele 25 land er representert og den norske heiagjengen består av et sted mellom 120-150 personer. Det er arbeidsgivere, familie, venner og representanter fra mange av organisasjonene i arbeids- og næringslivet.

– Å være den beste her handler det om å gjøre alt hundre prosent korrekt. Jeg regner med at Finland er en stor konkurrent, sier  Yvonne Soggemoen. Hun er med som ekspert.

Deltakerne må måle blodsukkeret, legge på støttestrømpe og lage en måltidsplan for damen med diabetes. De må være rolige,  forståelsesfulle, vise empati og sympati.

– Vi er de sterkeste

Marita Puntervoll jobber til vanlig i Eigersund Kommune. Hun har tro på at de skal nå lagt i konkurransen.

– Jeg er ikke sikker på hvordan konkurrentene er når de er i arbeid, men de ser jo egentlig ganske sterke ut. Men vi er de sterkeste, sier hun smilende.

– Ja, det er helt sant, nikker Stine anerkjennende.

Nervøse

Jentene synes det er flott å få være med på Yrkes-EM.

– Det er helt fantastisk å være her. Vi var veldig nervøse før vi skulle på scenen, så vi var på do mange ganger, men dette er en opplevelse for livet og vi kommer aldri til å glemme det. Vi kommer til å huske det uansett hvor gamle vi blir, og vi tar denne opplevelsen med oss videre på veien, avslutter Stine.

Norge deltar i kokkefaget, mekatronikk, sveising, elektriker, frisør, bilmekaniker, servitør, mediegrafiker, resepsjonist, webdesign og helsefag.