TYSKLAND-SEMINAR

Vår nøkkelpartner i EU

- Norges vei til Europa går gjennom Berlin, sa statsråd Vidar Helgesen da han åpnet Tyskland-seminaret i Næringslivets Hus onsdag.

Statsråd Vidar Helgesen, fra gårsdagens Tyskland-seminar.

Statsråd Vidar Helgesen, fra gårsdagens Tyskland-seminar.

Publisert 05.03.15

Kompetanse og utdanning

- De bilaterale forbindelsene mellom våre to land er meget godt utviklet og berører de fleste politiske, økonomiske og kulturelle aspekter, sa Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

Senter for internasjonalisering av utdanning, SIU, benyttet Tyskland-seminaret som ramme for utdeling av den europeiske språkprisen European Language Label.

Sammen med sine samarbeidspartnere Norsk-Tysk Handelskammer og Det humanistiske fakultet på Universitetet i Oslo arrangerte NHO 4. mars seminaret: Tyskland - Norges viktigste handelspartner i Europa, hvor både næringspolitikk og kompetansepolitikk var tema.

Flere velger tysk som fremmedspråk

Hver syvende NHO-bedrift melder om et konkret behov for tysk språkkompetanse. Det er nå heldigvis økende interesse for å velge tysk som fremmedspråk, noe som etter hvert kan bety at flere norske studenter søker seg til gode tyske utdanningsinstitusjoner.

Ungdomsskoleelever fra Hovseter overbeviste deltakerne om at tysk ikke er vanskelig når forholdene for læring legges til rette. Utdanningsetaten i Oslo følger opp med tilbud om ett år i Berlin i videregående skole.

Rektor, Evelyn Angell Veglo og elevene Anna Pernille Flatin Brovoll, Hanna Finsrud, Jostein Haraldstad og Martin Jose Skretteberg fra Hovseter skole. 

 

Hvordan styrke tysk-norsk samarbeid

Tysklands ambassadør Axel Berg og tidligere norsk ambassadør i Berlin, Sven Erik Svedman, samtalte om hvordan det tysk-norske samarbeidet kan styrkes ytterligere framover. De var enige om at samarbeidet allerede fungerer utmerket, men at markedsføringen av utvekslingsmuligheter kan bli bedre. 

Tidligere norsk ambassadør i Berlin, Sven Erik Svedman og Tysklands ambassadør Axel Berg.

Christoph Morck fra advokatselskapet DLA Piper Norway ga praktiske eksempler på råd norske bedriftsrepresentanter trenger i forhandlinger med tysk næringsliv. 

Nyvalgt dekan ved Det humanistiske fakultet på Universitetet i Oslo, Arne Bugge Amundsen, fremholdt at rekrutteringen til tyskfaget i skolen er avgjørende for å få interesserte og kvalifiserte søkere til deres studietilbud. Fakultet arbeider aktivt for å gjøre kandidatene attraktive for arbeids- og næringslivet.

Tyske turister topper statistikken

Norsk reiseliv har gjennomgått en digital revolusjon og dette passer tyske turister godt. Norske operatører samarbeider om å gi dem opplevelser, kultur, mat og uberørt natur. Kristin Krohn Devold, adm. direktør i NHO Reiseliv, sa i sitt innlegg at tyske turister topper statistikken på reisedøgn i Norge. Det er en vekstbransje som blir stadig viktigere for norsk næringsliv.  

Kontakt oss

Tor Erik Groeng

Seniorrådgiver

Kompetanse og innovasjon

tor.e.groeng@nho.no
Telefon
23088215
Are Turmo

Kompetansedirektør

Kompetanse og innovasjon

are.turmo@nho.no
Telefon
23088184