ANSA-SEMINARET

- Reis ut

- Reis ut! Det er den klare oppfordringen til studenter, om å skaffe seg internasjonal kompetanse, fra både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, LO-sekretær Are Tomasgard og NHO-sjef Kristin Skogen Lund på ANSA-seminaret tirsdag.

Publisert 20.05.14

Kompetanse og utdanning

Tiltross for at mange får mangelfull rådgivning om mulighetene for å reise ut både på videregående, på fagskoler og som del av høyere utdanning , var de samstemte i sitt råd. Også Statoil-direktør Tone Rognstad, LO-sekretær Are Tomasgard og ANSA-president Vibeke Munthe-Kaas ønsket den internasjonale kompetansen svært velkommen, på ANSA-seminaret i Næringslivets Hus i dag. Temaet var nettopp "Internasjonal kompetanse – fordi Norge trenger mer av det".

- Vi bør forvente at studenter tar deler av eller hele utdanningen i utlandet. Og institusjonene bør oppmuntre til det, sa statsråd Røe Isaksen.

- Når råd om å ta år i utlandet sjelden blir gitt i videregående, er det et problem, understreket kunnskapsministeren. Han viste til at det generelt er et problem med for lite kompetanse i rådgivningstjenesten i videregående.

Røe Isaksen pekte også på at utenlandsstudier ikke bare er akademiske: - Det er veldig mange uutnyttede utvekslingsmuligheter også i fagopplæringen.

Adm. direktør Skogen Lund i NHO hadde budskap både til bedriftene, politikerne, utdanningsinstitusjonene og til studentene selv: - Bedrifter, det må lønne seg for ansatte å ha opphold ute. Politikerne må også sørge for at det skal lønne seg å reise ut. Utdanningsstedene må bli flinke til å sende studenter ut – og kombinere det de og institusjoner ute er flinke til. Og til studenter: Reis ut. Det vil norske bedrifter ha glede av.

- Mangfold gir bedre løsninger, sa Rognstad, Statoils direktør for rekruttering og profilering. Et selskap der du nærmest er utelukket uten internasjonal kompetanse.

Tomasgard i LO understreket viktigheten av velfungerende systemer for å anerkjenne internasjonal utdanning.

- Vi må snakke opp verdien av internasjonal kompetanse, mener ANSA-president Vibeke Munthe-Kaas.

Vibeke Munthe-Kaas

- Vi må begynne i skolen, med gode råd til 16-åringene, gjennom styrket rådgivning. Så må vi sammen fremme internasjonal kompetanse blant studentene. Og ta god imot dem når de kommer hjem. Vi må snakke opp verdien av internasjonal kompetanse, avsluttet Vibeke Munthe-Kaas.