- Tenk lengre enn avisoverskriftene

- Unge må ikke la seg skremme fra å velge utdanninger rettet mot olje- og gassindustrien. Dette er arbeidskraft vi trenger fremover, sier Siri Beate Arntzen, kunnskapsrådgiver for Norsk olje og gass.

- Studentene må tenke langsiktig, arbeidsmarkedet er i konstant bevegelse, sier kompetanserådgiver Siri Beate Arntzen.

Publisert 21.09.15

NHO Arktis, Kompetanse og utdanning

Nedbemanningen i oljesektoren har ført til at færre unge i år søkte seg til petroleumsfag.

- Det samme skjedde ved rundt år 2000-2001. Lavere oljepriser og mange avisoverskrifter skremte unge fra å søke seg til bransjen. Men når det blir bedre tider får vi et problem fordi det er for lite kompetanse der ute, sier Siri Beate Arntzen (27).

Som kunnskapsrådgiver for Norsk olje og gass har hun om dagen en stor jobb med å reise rundt og motivere unge til å tenke lengre enn dagens overskrifter. Tirsdag snakker hun til studentene på Karrieredagen ved Universitetet i Oslo. 

- Dette er arbeidskraft vi trenger fremover, sier Arntzen.

Les også: 10 råd til nye studenter 

Etter år 2000-2001 var det 2 til 3 kull med nyutdannede som forsvant og bransjen fikk et stort kompetansehull.

- Vi må lære av det som skjedde da, og jobbe for at unge fortsetter å utdanne seg. - Det er fortsatt over 200 000 som jobber i sektoren, og vi kommer ikke til å slutte å rekruttere fremover.

Flere veier

Arntzen er ikke i tvil om at det for eksempel fremdeles er lurt å bli ingeniør.

- I perioder der behovet ikke er like stort innenfor petroleum kan mange av fagene brukes i andre bransjer som byggebransjen, fornybar sektor og samferdsel.

NHOs kompetansebarometer for 2015 viste at det er stor etterspørsel etter ingeniører blant medlemsbedriftene. Fire av ti bedrifter melder at de har et behov, og aller størst er etterspørselen innenfor byggfag, elektrofag og mekaniske fag.

Les også: Mer om bedriftenes kompetansebehov

Arbeidsmarkedet i bevegelse

Arntzen mener den kunnskapen man har opparbeidet seg innen olje og gass kommer til ta energibransjen videre.

- Kunnskap om teknologi bli utrolig viktig fremover. Det ser vi f.eks. ved at Statoil satser på "New Energy Solutions ", sier Arntzen. 

Hun har forståelse for at fremtiden kan føles ustabilt, men mener kompetansen vil være nødvendig for at Norge skal fortsette å utvikle energisektoren.

- Man må tenke mer langsiktig, arbeidsmarkedet er i konstant bevegelse.

Må jobbe mer aktiv enn før

Men at det er litt annerledes nå enn før legger likevel ikke Arntzen skjul på. Historier om studenter som får jobb omtrent den samme dagen som de begynner på studiet kan ha skapt forventninger om at jobbene vil komme på gullfat.

- Man må jobbe mer aktivt underveis i studiene, og bransjen har også et ansvar for å fortsette å tenke på rekruttering.  Det må være en aktiv kontaktsøking både fra bransjen og fra studentene selv.

Hvis vi ikke jobber for å rekruttere tror Arntzen vil vi slite med å fortsette å være en teknologinasjon. 

- Energisektoren er det vi er best på. Jeg er ikke i tvil om at mange av fremtidens løsninger vil komme fra de som fremover velger seg til olje- og gassindustrien, sier hun.

Les også: Utrolig viktig å samarbeide med næringslivet

Les også: NHO og NSO vil ha mer arbeidslivskontakt i høyere utdanning