- Norge trenger flere realfagshelter

Arbeidsmarkedet roper etter realister. Flere realfagshelter kan være en av løsningene, tror kunnskapministeren.   

Se video: Her lager elevene nordlys.

Publisert 07.11.14

Kompetanse og utdanning

- Det som er så gøy med realfag er at vi kan bruke det til veldig mye. Man har bruk for det innenfor alle mulige yrker, sier Marius Nævestad.

Sammen med tre klassekamerater fra Sciencelinjen på Greåker videregåendeskole er han på Realfagskonferansen for å vise at realfag er gøy.

Her møtes rådgivere, lærere og skoleledere til en dag med foredrag og inspirasjon.

Målet er at flere som er nysgjerrige på realfagene skal få kunnskap om bredden i arbeidsmarkedet. De siste årene har knappheten på arbeidskraft innenfor disse fagområdene vært stor.

Les også: Frykter ingeniørmangel

Mine realfagshelter

Guttene fra Sciencelinjen har den siste tiden hatt en elevbedrift der de har hold scienceshow for barn, for å øke interessen for realfag. Responsen har vært overveldende.

- Vi måtte til og med skrive autografer til barna etter showene, sier Nævestad lurt.

- Har dere selv noen realfagshelter?

- Hvis jeg kan se på han som en realfagshelt, så synes jeg Harald Eia i brille er veldig kul, forteller Nævestad.

- Jeg synes Jo Røislien, som blant annet har vært på NRK med programmet "Siffer", er en morsom type, sier Erlend K. Jørgensen.

Vise frem alt realfag kan bidra med

- Har vi nok realfagshelter i dag?

- Jeg mener at vi mangler en del realfagshelter. Det blir kanskje ikke sett så opp til som det burde, så vi trenger absolutt flere, sier Jørgensen.

Det er kunnskapsministeren enig i.

- Kanskje særlig for jenter så er det et problem at de ikke har nok realfagsforbilder. Jeg har akkurat fått en datter og hun må gjerne bli rosablogger og bli opptatt av mote når hun blir stor. Men det hadde også vært fint hvis hun kan se litt flere kvinner i laboratoriefrakker, i norske medier for eksempel, sier Torbjørn Røe Isaken.

Han mener vi må vise frem alt det realfag kan bidra med.

- Realfag er viktig hvis vi skal finne en løsning på kreftgåten, hvis vi skal bygge nye flotte broer, hvis vi skal løse klimakrisen, hvis vi skal ha industriarbeidsplasser i Norge. For alt dette er realfag fundamentet.

Røe Isaken understreker at grunnleggende realfagskunnskap er viktig for demokratiet, for den enkelt og for norsk næringsliv.

Realistene som redder verden

NHO-sjefen mener vi må styrke ungdommens tro på utdanningene.

- Vi må vise at det er realistene som redder verden, som virkelig får jobbe med mennesker og med fremtidens løsninger. Det er realister som løser samfunnets konkrete problemer og som virkelig får jobbe kreativt, sier Kristin Skogen Lund.

Hun mener første bud er å slutte å fortelle om alt det realfag, teknologiutdanning eller ingeniørfag ikke er, og heller begynne å opplyse folk.

- Vitenskap noe annet enn å tro

- Røe Isaksen, har du noen realfagshelter?

- Jeg må innrømme at jeg er veldig fan av Andreas Wahl som leder "Folkeopplysningen" på NRK. Han viser at det er mye man kan tro på, og jeg har veldig respekt for at folk tror, men det er en grunn til at vi bruker milliarder av kroner på vitenskap i Norge. Det er fordi den vitenskapelige metoden er noe annet enn å tro.  Da kan vi bli sikrere, og vi kan vite noe. Derfor er han en slags helt. 

Realfagskonferansen ble arrangert av Norsk olje og gass, NHO Oslo og Akershus og Rådgiverforum Oslo.