6 grunner til å velge praksis i utlandet

Som lærling kan du få støtte til å ta deler av utdanningen i utlandet. Les hvorfor du burde gjøre det!

Går du på skole eller tar praksisen i utlandet lærer du en annen arbeidskultur, et annet språk og ikke minst ditt eget fag på en annen måte. Illustrasjonsfoto. 

Publisert 28.05.15

Kompetanse og utdanning, Yrkesfag

1. Du får nye opplevelser og bekjentskaper

Når du er ung og under utdanning får du god hjelp og økonomisk støtte til utenlandsoppholdet - grip sjansen! Å bo i et annet land er en opplevelse du vil huske hele livet og kanskje knytter du også kontakter og vennskap som du beholder livet ut.

2. Du blir bedre i faget ditt

Det finnes mye kunnskap utenfor Norge, vi er selvsagt ikke verdensmestere i alt. Men det er minst like viktig å få et nye perspektiver på faget sitt. Med en gang du skal jobbe på et annet språk oppdager du hvor lite du kan. Eller hvor mye. Du blir bevisst på hver eneste lille handling og operasjon siden du nå må forklare det på et språk du kanskje ikke er så flink i – ennå. Og du ser at kollegaene dine gjør ting litt annerledes enn deg, og at det fungerer like bra.

3. Du forstår Norge bedre

Veldig mye av det vi kjenner fra Norge tar vi som selvsagt, men når du har vært noen måneder i et annet land og blitt vant til måten de gjør ting på ser du kanskje at det er vi i Norge som er sære. I tillegg blir du bevisst på din egen fagtradisjon hjemme i Norge.

4. Du lærer flere måter å løse problemer på

Går du på skole eller tar praksisen i utlandet lærer du en annen arbeidskultur, et annet språk og ikke minst ditt eget fag på en annen måte. Andre fagtradisjoner har ofte andre tilnærminger. Ved å lære deg flere måter å se på et problem, står du sterkere når du kommer hjem. Du blir ganske enkelt mer kreativ og en bedre problemløser.

5. Du blir selvstendig

Du må klare deg selv. Du må lære deg språket, du må lære deg fagterminologien, du må tilpasse deg en ny kultur. Du må rett og slett stå på egne ben. Når du kommer hjem til Norge igjen vil det være som en nytt og mer selvstendig menneske.

6. Du blir attraktiv for norske arbeidsgivere

Uansett hva du jobber med i Norge må du forholde deg til mennesker fra andre land og kulturer. Du kan ha utenlandske kunder, underleverandører på andre siden av kloden, jobbe i en bedrift med kontorer i Tallinn, Krakow og Barcelona, eller ha kollegaer fra Hellas og Brasil. Da er det ikke dumt å ha bodd og jobbet i et land med en annen arbeidskultur og å ha opplevd selv hvordan det er å være utlending.

Les også: Kokk Simon Selliseth var på utveksling i København

Slik går du frem: 

  • Gjennom Erasmus+ kan du få støtte til å ta hele eller deler av utdanningen i hvilket som helst av de 28 medlemslandene i EU, samt Island, Liechtenstein, Sveits, Makedonia og Tyrkia. 
  •  Du kan få støtte fra Lånekassen når du tar yrkesfaglige studieretninger i utlandet.
  • Snakk med lærebedriften eller skolen din og fortell dem at du ønsker å dra på utveksling. De kan hjelpe deg.
  • Ring ANSA gratis på 04544. Medarbeiderne på ANSAs informasjonssenter er eksperter på skole og studier i utlandet og sitter klare til å hjelpe deg.

Les også: 10 grunner til å velge yrkesfag